Dan otvorenih vrata na Policijskoj akademiji u Zagrebu

Osim današnje manifestacije u Zagrebu, dani otvorenih vrata se održavaju i u policijskim upravama

Zeljko Hladika/PIXSELL

Manifestacijom Dan otvorenih vrata na Policijskoj akademiji u Zagrebu promovirano policijsko zanimanje kako bi se mladima što realnije približio policijski poziv

-Dođite, probajte, prijavite se, budite otvoreni raznim izazovima i pokušajte postati policajac, odnosno policajka- poručio je svim zainteresiranima voditelj Policijske škole Mario Bošnjak.

U tijeku je natječaj za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, a Ministarstvo unutarnjih poslova je nakon stanke od 10 godina lani ponovno pokrenulo srednjoškolsko obrazovanje za zanimanje policajac kroz dva završna razreda srednje škole.

-Želimo animirati naše sugrađane i sugrađanke, posebno one koji su mlađi od 28 godina da se prijave na natječaj koji je MUP raspisao za prijam 480 polaznika u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka, dakle prekvalifikaciju, i naravno naše srednjoškolce koji završavaju drugi razred, da razmisle o tome, apliciraju i prijave se za upis u III. razred srednje Policijske škole- pozvao je Bošnjak.

Na postavljenim štandovima prezentirao se rad raznih rodova policije, pa su se u razdoblju od 9 do 14 sati zainteresiranim građanima predstavili temeljna, granična, interventna i protueksplozijska policija, Policijska škola „Josip Jović“, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić”, Ravnateljstvo civilne zaštite, brojna policijska tehnika i oprema, kao i razna policijska vozila i motocikli.

Polaznici trećeg razreda Policijske škole „Josip Jović“ prezentirali su rukovanje vatrenim oružjem, borilačke vještine, postupanje policije i primjenu policijskih ovlasti u određenim simuliranim situacijama, u ovom konkretnom slučaju sprječavanju nemira prilikom prosvjeda i okupljanja navijača.

Najatraktivniji dio centralnog dijela bila je pokazna vježba policijskih pasa u akciji Službe za obuku vodiča i dresuru službenih pasa, demonstracija rukovanja palicom tonfa demo tima interventne jedinice policije i vožnja spretnosti prometnih policajaca – motorista.