DA SE NE POZABI: Priče o narodnim običajima brdovečkog kraja ostat će zapisane i za buduće naraštaje

U knjizi su objavljeni tekstovi Smiljka Bukovine, Đurđice Haladi, Franje Haramine, Zdravke Kramarić, Božidara Novaka, Milice Valenčak, Martine Zlački Baća i Marine Žmauc
317195192_1516389768841506_6229791846727692833_n

U brdovečkoj osnovnoj školi održana je promocija nove knjige u izdanju Općine Brdovec. Ovog puta je to knjiga posvećena tradicijskim vrijednostima brdovečkog kraja, a priče o narodnim običajima brdovečkog kraja ukoričila je i za izdavanje priredila pod nazivom „Da se ne pozabi“ Đurđica Haladi, predsjednica Udruge Vladimir Maleković iz Brdovca. U knjizi su objavljeni tekstovi Smiljka Bukovine, Đurđice Haladi, Franje Haramine, Zdravke Kramarić, Božidara Novaka, Milice Valenčak, Martine Zlački Baća i Marine Žmauc.

Voljeti svoj kraj i njegove stanovnike, običaje, jezik i tradiciju znači poznavati ga. A kako poznavati svoju baštinu ako nam „naši stari“ nisu prenijeli svoja znanja i sjećanja i kroz život nam usađivali ljubav prema „onom našem“ starijem od nas, no utkanom u nas, a da to često nismo svjesni, zapisala je u predgovoru ove knjige Irja Kren, dipl. etnologinja.

U knjizi su obrađena dva poglavlja. Jedno obrađuje svetkovine kroz godinu i podsjeća nas na Sveta tri kralja, Fašjak, Valentinovo, Uskrs, Jurjevo, Svibanjske pobožnosti, Ivanje, svadbu, Sisvete i vrijeme došašća. U drugom dijelu govori se o poslovima kroz godinu gdje saznajemo kako se nekada kosilo, sadilo, želo, bralo, čihalo perje i kako je to bilo u vrijeme kolinja.

Brdovec
Događanja
Hrvatska
Općina
Zagrebačka županija