Caritas Hrvatska poslao još dva kamiona humanitarne pomoći u Ukrajinu

Do sada su u Ukrajinu poslana četiri kamiona humanitarne pomoći

Davorin Višnjić/PIXSELL

Zamjenica ravnatelja hrvatskoga Caritasa Suzana Borko izvijestila je na konferenciji za novinare kako su još dva kamiona pomoći upućena u ukrajinske gradove Kijiv, Oleksandrivsk, Mukačevo i Ivano Frankivsk.

U ove pošiljke, napomenula je, uključeni su brojni darovi ljudi koji su u prethodna dva tjedna donosili hranu, higijenske potrepštine, bijelu tehniku i sve potrebito u župne Caritase i skladišta biskupijskih Caritasa.

– U sljedećim pošiljkama planiramo poslati i lijekove sve potrebnije na terenu, najavila je Borko.

Do sada su u Ukrajinu upućena dva tegljača, a s dva današnja poslano je ukupno četiri šlepera sa 144 palete prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština, vreća za spavanje, deka i različite tehničke opreme. Donacije su dostavljene su Caritasu Transzakarpatija sv. Martinu u Mukačevu, a distribuirane su preko tamošnjeg Caritasa u samo središte Ukrajine.

Također, Borko je izvijestila da je donacijski telefon zaprimio više od 68.000 poziva te je na žiro računa akcije prikupljeno više od četiri milijuna kuna. U pomoć i zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine uključila se i Hrvatska biskupska konferencija novčanim iznosom od milijun kuna.