Božinović sa slovenskim kolegom Hojsom potvrdio odličnu suradnju

Policijsku suradnju dviju država ocijenio je odličnom, podsjetivši da su se sada i granice otvorile te iznijevši podatak da su od sinoć u Hrvatsku ušle dvije tisuće građana Republike Slovenije

Tomislav Miletić/PIXSELL

Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije, Davor Božinović i Aleš Hojs, u slovenskom Ormožu održali sastanak na kojem su potvrdili odličnu suradnju dviju strana.

Jedna od tema bila je kriza izazvana epidemijom koronavirusa, a prema Božinovićevim riječima, ministarstva unutarnjih poslova obiju susjednih zemalja na dnevnoj su bazi rješavala sva pitanja koja su opterećivala građane i gospodarstvo.

– Mi smo bili prvi u Europi koji su omogućili konvoje, kamionski promet robe, prije nego druge članice EU, prije nego što je to postala preporuka Europske komisije. Nije praktički bilo zastoja prometa – kazao je Božinović.

Policijsku suradnju dviju država ocijenio je odličnom, podsjetivši da su se sada i granice otvorile te iznijevši podatak da su od sinoć u Hrvatsku ušle dvije tisuće građana Republike Slovenije.

– Razgovor je bio konstruktivan i nadam se da će doprinijeti da slovenski državljani slobodno prelaze granicu u sljedećim danima i tjednima – kazao je slovenski ministar Hojs i dodao da ga je Božinović obavijestio da su procedure na granici pretežna posljedica činjenice da hrvatski epidemiolozi procjenjuju da je za ulazak drugih državljana, pa tako i iz Slovenije, potrebno i dalje imati pod nadzorom lokacije na kojima će oni biti te da je zato uspostavljen kontrolni režim u kojem hrvatska policija zahtjeva adresu i broj za kontakt.

– Za razliku od slovenskog dijela javnosti, koji se vrlo glasno protivio da bi slovenska policija lako dobivala podatke gdje je tko u karanteni, na hrvatskoj strani nema takvog problema. Tamo su svjesni da je u vrijeme korone bilo potrebno uspostaviti relativno strog i jasan nadzor nad onima u karanteni – kazao je Hojs.

Kada je riječ o ilegalnim migracijama, one tijekom korona krize nisu prestale, iako su se bitno smanjile, kazao je Božinović dodavši da je Hrvatska sprječavala ilegalne migracije na granici prema BiH i prema Srbiji.

– Očekujemo da bi s popuštanjem mjera vezanih uz korona krizu i s povećanjem mobilnosti, prije svega u ovom trenutku između Hrvatske i Slovenije, moglo doći do novih pokreta migranata – rekao je Božinović, a Hojs pak je dodao da je Božinović potvrdio da vraćanja migranata sa slovenske na hrvatsku stranu nije problematično.

– Sve ilegalne migrante koji ne žele azil u Sloveniji, bez problema ćemo vratiti na hrvatsku stranu – kazao je Hojs.

Jedna od tema sastanka bio je ulazak Hrvatske u Schengen, a Božinović je ustvrdio da je to interes ne samo Hrvatske, već i Slovenije, ali i Europske unije.

– Mi smo se i u ovom slučaju uvjerili da su svi sigurnosni, pa i zdravstveni problemi epidemije, transnacionalni. Niti virusi niti bilo što drugo, od terorizma do ilegalnih migracija, ne poznaje granice i jedini način učinkovitog, efikasnog suprotstavljanja tome je suradnja koja nema alternative – zaključio je.

Stav Slovenije je da je potrebno osigurati sve tehničke uvjete da ulaz u schengenski prostor bude moguć, kazao je Hojs dodavši da su u većoj mjeri tehničke pretpostavke ispunjene.

– Novi prijedlog koji je predstavila Njemačka, buduća predsjedavajuća Europskom unijom, ide u tom smjeru i interes Slovenije je da se schengenska granica u razumnom roku preseli na granicu Hrvatske i Srbije. Ministru sam rekao da ukoliko Slovenija utvrdi da schengenski nadzor buduće vanjske granice ne ide kako je očekivano, u svakom smo trenutku spremni ponovo uvesti kontrole koje su potrebne – istaknuo je slovenski ministar.