Dva tjedna pedaliranja

Bojan Glavašević u kampanji za Europski parlament biciklira od Bruxellesa do Zagreba

Za ovakav tip kampanje odlučio se zato što "postoji percepcija da europski zastupnici, kada odu u Bruxelles, nestanu na pet godina i nitko zapravo ne zna što rade"
Zagreb: Bojan Glavašević predstavio  kandidaturu za  izbore za Europski parlament Slaven Branislav Babić/PIXSELL

Kandidat SDP-a na listi za Europski parlament Bojan Glavašević rekao je kako mu je jedan od prioriteta politika hrane, ali i kvaliteta života te pitanja slobode medija i zaštite manjina na koja će potražiti odgovore tijekom puta od Bruxellesa do Zagreba, a na koji će se uputiti biciklom.

Glavašević je rekao kako se za ovakav tip kampanje odlučio zato što “postoji percepcija da europski zastupnici, kada odu u Bruxelles, nestanu na pet godina i nitko zapravo ne zna što rade”.

– To vrijedi za, nažalost, mnogo njih. Za neke od njih to nije istina, recimo za Biljanu Borzan i Freda Matića znamo čime se bave. Ako budem izabran, hrvatski građani mogu biti sigurni da će znati što ću raditi i čime ću se baviti, zato što planiram svakodnevno raditi za Hrvatsku, poručio je Glavašević na konferenciji za medije.

Tako je najavio da će se, ako bude izabran, intenzivno baviti politikom hrane – oznakama izvornosti, zaštitom hrvatskih tradicionalnih proizvoda i autohtonih vrsta. Naveo je i kako je jedno od glavnih pitanja za kvalitetu života koje se tiče priuštivosti stanovanja te standarda života i cijena vezano i za željeznice, za što je ocijenio da je dobro da i druge političke stranke pričaju o tome jer su željeznice “idući veliki vizionarski projekt za Hrvatsku, kao što su bile autoceste 90-ih”. Također je istaknuo i pitanje slobode medija i pitanje prava manjina, poručivši kako će putem potražiti odgovore na neka od tih pitanja.

Glavašević je najavio kako on i njegov šef kampanje Jure Zubčić u noći idu za Bruxelles, a od tamo će se Glavašević 18. svibnja ujutro uputiti biciklom nazad prema Hrvatskoj. Put je dugačak čak 1500 kilometara, za što će mu trebati dva tjedna ako ne bude nepredviđenih situacija, a dnevno će voziti između 53 i 123 kilometra. Putem će se zaustavljati u gradovima i mjestima gdje će potražiti odgovore i na pitanja građana vezana za EU, a između ostalog razgovarat će i s Hrvatima koji su otišli iz Hrvatske u posljednjih nekoliko godina s obzirom na to da su oni jedna su od glavnih tema u našoj politici.

– Kao skupina oni nisu sugovornici u tom razgovoru, oni su samo predmeti razgovora. Jedan od ciljeva u kampanji je da s tim ljudima razgovaramo i pitamo što misle o svemu što se o njima govori i mogu li doista Hrvatska i politika učiniti išta da se oni zapravo i vrate, istaknuo je Glavašević.

Glavaševića je ispred središnjice SDP-a na Iblerovom trgu došao ispratiti SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk.

Hrvatska
Politika