Bistra kreće u racionalizaciju: Bez Dana Bistre, a bolje dane pričekat će i neki planirani projekti

Ove godine sigurno neće biti obilježeni Dani Bistre, a za neka druga vremena prolongirani su projekti nastavka gradnje nogostupa, asfaltiranja ulica, te sve aktivnosti koje nisu nužne za funkcioniranje

Na području Bistra registrirano je pet oboljelih od izbijanja epidemije korona virusa. Svi oboljeli bili su kontakti drugih oboljelih na svojim radnim mjestima ili, u jednom slučaju, na pregledu kod liječnika.

Danas je situacija stabilna i ne očekuje se proboj bolesti na području općine. Ipak, posljedice ostaju, a ponajprije je to vidljivo na prihodovnoj, ali i rashodovnoj, strani Proračuna Općine Bistra i na popisu projekata koje je vodstvo Općine imalo zapisano za realizaciju ove godine.

-Samo za travanj smanjenje prihoda od poreza bilo je 25 posto, za svibanj se očekuje oko 50 posto manje poreznih prihoda, što je gotovo milijun kuna manje. Tu razliku planiramo pokriti pozajmicom od države, ali ta sredstva moramo vratiti iduće godine. Ako se situacija dodatno ne zakomplicira, očekujemo do kraja godine značajan pad prihoda, ali i povećanje rashoda. Najviše tog povećanja otpada na dječje vrtiće na koje smo potrošili gotovo pola milijuna kuna više od plana za prvih pet mjeseci- rekao je načelnik Općine Bistra Krešimir Gulić.

Kako nevolja nikad ne dolazi sama, Bistri se dogodio i ZET. Povećali su zahtjev za sufinanciranje za 84 posto do kraja ove godine, što je dodatni udar na Proračun. Zahtjev je bio „uzmi ili ostavi“, pa velikih mogućnosti i nije bilo za pregovore. To znači da će oko tri milijuna kuna otići samo za ZET do kraja ove godine.

Sve to će utjecati na dinamiku projekta zacrtanih za ovu godinu, ali bit će i onih koji će se realizirati u skladu s planovima. Sigurno je da kreće gradnja reciklažnog dvorišta za što su osigurana sredstva u iznosu od 4,5 milijuna kuna i ovih dana se očekuje potpis ugovora, a s LAG-om je potpisan ugovor o financiranju Bistranskog paviljona koji bi trebao služiti kao tržnica, ali i kao multifunkcionalni prostor za druga događanja.

-Nažalost, ostali smo razočarani našim OPG-ovcima za koje smo osigurali prostor kako bi za vrijeme epidemije prodavali svoje proizvode. Pozvali smo svih 180 OPG-ovaca s područja općine, a na prostoru kojeg smo nazvali „Mali plac Bistra“ prodaje samo jedan- razočaran je zamjenik načelnika Općine Bistra Danijel Drviš.

Ove godine sigurno neće biti obilježeni Dani Bistre, a za neka druga vremena prolongirani su projekti nastavka gradnje nogostupa, asfaltiranja ulica, te sve aktivnosti koje nisu nužne za funkcioniranje.

Bistranski čelnici čude se čemu hajka na općine, u sklopu želja za reformama, kad sve općine i gradovi u Hrvatskoj zapošljavaju ukupno 2.600 ljudi. Misle da su veći uteg županije koje imaju velik broj zaposlenih, a k tome i brojna poduzeća i ustanove.

-Možda ne treba ukidati županije, ali trebalo bi veće ovlasti i više novca spustiti gradovima i općinama. Brojne poslove radimo sami, čak i za neke županijske tvrtke, pa mislim da u tom smjeru treba tražiti racionalizacije, predlaže Gulić.

Takvom razmišljanju u prilog idu i uvjeti koje je EU postavio za prijavu na natječaje gdje je jedna općina ili jedan grad ograničen na prijavu jednog projekta. U trenutnom obliku zaprešićki kraj prijavio je osam projekata, a kad bi sve bila jedna lokalna jedinica, mogla bi prijaviti samo jedan projekt.