Nova runda kritike

Bernardić opleo po Tomaševiću: U Zagrebu nisu obnovljene sve škole, nedostaje 5.000 mjesta u vrtićima

Bernardić tvrdi da gradska vlast "prilagođava podatke" kako njima odgovara
Zagreb: Davor Bernardić, predsjednik Socijaldemokrata Grada Zagreba, obratio se medijima Boris Scitar/PIXSELL

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić uoči početka školske godine u nedjelju je upozorio da u Zagrebu još uvijek nisu obnovljene sve škole nakon potresa, te ustvrdio da u vrtićima nedostaje mjesta za oko 5.000 djece.

-Počinje školska godina a škole su još uvijek neobnovljene, a ulaganja u vrtiće sramotno mala- poručio je Bernardić na konferenciji za novinare.

Ulaganje u vrtiće je, kaže, lani bilo na razini sramotnih pet milijuna eura, od čega je gradska vlast uspjela potrošiti 11 posto te stoga ne čudi da nedostaje smještaj za oko 5.000 djece ove godine jer su lani uložili samo oko 500 tisuća eura, čime se, dodao je, ne može ništa sagraditi. Tvrdi i da gradska vlast “prilagođava podatke” te tvrde da je neupisano 2.716 djece pri čemu, kaže Bernardić, prešućuju da za otprilike 2.000 djece koja će tek tijekom akademske godine steći uvjete za upis mjesta jednostavno – nema, te je potreba za oko 5.000 mjesta u vrtićima.

Radovi su se, kaže, izvodili na šest vrtića, a samo jedan vrtić se uređuje prenamjenom prostora mjesne samouprave, iako se Tomašević hvalilo kako će se time dobiti ogromni kapaciteti. Dodao je da je Kašina jedini završeni vrtić ove godine, a “budući da je primjerice 2020. bilo također dovršeno dva vrtića, ne vidim neki značajniji pomak u odnosu na prošlu vlast”.

Napomenuo je i da još nisu završeni radovi na I. ekonomskoj školi, Gimnaziji Tituša Brezovačkog, Gornjogradskoj gimnaziji, Školi za primijenjenu umjetnost i obrt i Školi za klasični balet, a ustvrdio je i da su u međuvremenu “zbog podilaženja dobavljačima potrebnog materijala” zaustavljeni radovi na tim školama i mijenjani projekti i troškovnici.
-Ugovoreni su novi u vrijednosti višestruko većoj od prvotne i sve uz dodatne troškove prijevoza djece do drugih škola- ustvrdio je Bernardić.

Kaže i da su – kada je prihvaćen gradski proračun za 2023. – gradonačelnik Tomislav Tomašević i cijela Gradska uprava ushićeno isticali da je najbolji ikada, da se njime pokreće investicijski ciklus kakav Zagreb nikada nije vidio i da će biti tri puta više kapitalnih ulaganja u objekte društvenih djelatnosti- tri puta više vrtića, škola, te zdravstvenih i kulturnih ustanova.

-Ako se usporedi s proračunom za 2022. pokazuje se da gradonačelnik laže jer se za ustanove kulture planira smanjenje sredstava za više od 40 posto, a za zdravstvene objekte za 30 posto. U srpnju je donesena izmjena i dopuna proračuna za 2023. kojom se iznos ulaganja u društvene objekte smanjio za 21 milijun eura, a uskoro ide novi rebalans gdje ćemo vidjeti dodatno smanjenje- ustvrdio je Bernardić.

Bernardić je zatražio od ZET-a da dostavi dokumente kojima je utvrđena potreba za kupnjom 11 polovnih tramvaja i odgovori jesu li zaposlenici ZET-a od 1. lipnja 2021. do 1. rujna 2023. službeno putovali u Augsburg.

Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika