Banožić u sukobu interesa. Povjerenstvo: Zlouporabio je prava dodjelom stana samome sebi

Ministru obrane izrečena je kazna od sedam tisuća kuna
Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministra Banožića Slavko Midžor/PIXSELL

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo je da je Mario Banožić, bivši ministar državne imovine, zlouporabio posebna prava dužnosti donoseći tri odluke, među kojima je i oduka kojom sam sebi dodjeljuje državni stan u Gundulićevoj ulici.

Povjerenstvo je na sjednici jednoglasno utvrdilo povredu članka 7.c Zakona o sprječavanju sukoba interesa i Banožiću, koji je sada ministar obrane, izreklo kaznu od sedam tisuća kuna.

Povreda zakona utvrđena je u kontekstu triju odluka koje je Banožić potpisao, među kojima su i odluke iz 2019. godine. Banožić je istoga dana potpisao odluku kojom Ministarstvo državne imovine dodjeljuje tri stana, među kojima je i onaj u Gundulićevoj 11, na korištenje državnim dužnosnicima, i drugu kojom stan u Gundulićevoj od 92 metra kvadratna dodjeljuje sebi.

– Kada se dužnosnici nađu u situacijama da odlučuju sami o sebi, tada oni ne mogu odlučivati. Takve situacije trebaju deklarirati, izuzeti se iz odlučivanja i delegirati na drugu osobu, istaknuo je član povjerenstva Davorin Ivanjek dodavši da je to dugogodišnja i nesporna praksa.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika