Bajs i Posavec Krivec prozvali ministra Fuchsa zbog odluke o upisu u srednje škole: Jednom kada mladi odu iz svoje sredine teško će se vratiti

Briše se 2000 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola te za 146 smanjuje broj razrednih odjela
Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs o upisima u srednje škole izvan velikih centara Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnici Ivana Posavec Krivec i Damir Bajs izrazili su nezadovoljstvo odlukom o upisu učenika u srednje škole u ovoj godini koja predviđa gašenje velikog broja razrednih odjela u manjim gradovima, te pozvali ministra obrazovanja da odustane od “nepravedne odluke” .

Prema toj odluci, koja je u javnom savjetovanju, naveli su, briše se 2000 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola te za 146 smanjuje broj razrednih odjela.

-Krenuo je u reformu prije reforme, uzeo je spužvu i na ploči prebrisao dio hrvatskog školstva- ustvrdio je Bajs navodeći kako gimnazijske programe gube Bjelovar, Čazma, Grubišno Polje i drugi.

Ukidaju se i strukovni programi primjerice turistički odjeli u Dubrovniku i Opatiji, a smanjuju i programi za nacionalne manjine, ali i programi za djecu s posebnim potrebama, dodao je Bajs (Nezavisna lista DB).

S druge stane, broj odjela povećava se u Zagrebu.

-Tom odlukom jasno je da će manji gradovi i ruralne sredine imati manje mogućnosti za srednjoškolsko obrazovanje stanovnika. Time se mlade gura prema velikim centrima, stvaraju novi troškovi i otežava im se izbor zanimanja- kazala je Ivana Posavce Krivec (Socijaldemokrati).

Ocijenila je apsurdnim i ukidanje velikog broja deficitarnih zanimanja. Kako tvrdi, od Kutine do Vukovara nema upisa za ekološkog tehničara, a od Primorja do Dalmacije smanjuju se upisne kvote za kuhare i konobare.

-Trenutak je za uzbunu- istaknula je Posavec Krivec i pozvala ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da odustane od „nepravedne odluke”.

-Jednom kada mladi odu iz svoje sredine teško će se vratiti i slijedi daljnja depopulacija ruralnog prostora- upozorila je.

Dvoje zastupnika najavilo je također slanje u proceduru prijedloga dopuna Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi kojim bi se ministra obvezalo da upise u srednje škole planira zajedno sa osnivačima škola i u skladu s potrebama lokalnih jedinica.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika