Antikorupcijsko vijeće počelo saslušavanjem bivših MOST-ovih članova Vlade

Došlo je do novog sukoba Grmoje i Zekanovića
antikorupcijsko vijeće Patrik Macek/PIXSELL

Saborsko Antikorupcijsko vijeće počelo je sjednicu s malim zakašnjenjem, zbog nedostatka kvoruma, javnim saslušanjem bivših MOST-ovih članova Vlade – Bože Petrova, Slavena Dobrovića i Tomislava Panenića, radi rasvjetljavanja problema upravljanja u INA-i.

Početak sjednice Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije malo je kasnio jer nije bilo kvoruma pa se čekalo da dođe Dalija Orešković (Centar) koja je zapela u prometu, dok je Hrvoje Zekanović (HDS) došao na početak sjednice, ali potom napustio dvoranu kako ne bi držao kvorum.

– Zekanović je tražio ovo saslušanje, a ne želi držati kvorum i opstruira rad Vijeća, ustvrdio je predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja (MOST).

– Nazovite Klub HDZ-a i Željka Reinera za daljnje upute, poručio je Zekanoviću.

Zekanović mu je uzvratio kako nije sposoban sazvati sjednicu i dovesti četiri osobe na saslušanje te da je “mutež, antivakser, ravnozemljaš, demagog i populist”.

Nakon početnog prepucavanja i dolaska Orešković krenulo je saslušavanje, a prvi na pitanja odgovara Božo Petrov.

Na saslušanje Antikorupcijskog vijeća pozvani su i predsjednik Republike Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te bivši premijeri Jadranka Kosor i Tihomir Orešković, no oni se nisu odazvali. Plenković je sve ocijenio predstavom, zloupotrebom institucije i smiješnim, a Milanović se, po riječima Grmoje, ispričao zbog obaveza i zaštite institucije predsjednika RH. Jadranka Kosor, kazao je Grmoja, namjeravala je doći ali nije mogla zbog zdravstvenih problema, a Tihomir Orešković je na putu.

Hrvatska
Politika