Animafest slavi 50. rođendan, najavljen bogat program i niz svjetskih premijera

Slavljeničko izdanje Svjetskog festivala animiranog filma održava se od 6. do 11. lipnja

Josip Regović/PIXSELL

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, pripremio je za slavljeničko izdanje uz 50. rođendan, koje će se održati od 6. do 11. lipnja, bogati program s jakom konkurencijom i nizom svjetskih premijera.

Umjetnički ravnatelj Festivala Daniel Šuljić najavio je da ove godine dolazi više od 350 stranih gostiju što je možda i rekordan broj dosad. Opsežan retrospektivni program posvećen je Zagrebačkoj školi crtanog filma, drugi dio tematskog programa donosi 20 filmova koje je nagradila publika, a priredit će se i retrospektiva dobitnika nagrade za životno djelo Nedeljka Dragića.

Očekuje se i iznimno jak međunarodni natjecateljski program. Za Veliko natjecanje izabrano je 47 filmova iz 29 zemalja među više od 900 prijava. Među njima su već poznati Animafestovi autori poput Špele Čadež, Yumi Joung, Phila Mulloya, Yoriko Mizushiri, Emme Calder, a tu je i za Oscara nominirana “Bestia” Huga Covarrubiasa. Od hrvatskih autora u tom natjecanju su Darko Masnec, Branko Farac i Laura Martinović. Dugometražno natjecanje donosi radove za Oscara nominiranih Michaele Pavlátove i Mamorua Hosode, tu je i Koji Yamamura, a izdvaja se i animirani dokumentarac, poljski “1970”.

Natjecanje hrvatskog filma ima 18 filmova, u studentskoj konkurenciji su iz Hrvatske Morana Marija Vulić i Sunčana Brkulj, obje s ALU-a, natjecanje VR animacije donosi osam radova iz cijelog svijeta, a tu je i tradicionalno bogati program za najmlađe posjetitelje i njihove obitelji.

Producentica Festivala Paola Orlić rekla je da će se 50. godišnjica obilježiti trolistom  – kapitalnom dvojezičnom monografijom “Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb” na 540 stranica, izložbom u MSU i dokumentarcem Tihe K. Gudac “Grad animacije”, koji će se prikazati nakon svečanosti 5. lipnja u MSU, uz izravan prijenos na HRT-u.

Izložba “Sva lica festivala” već je otvorena, a očekuju se još četiri postava – već tradicionalni “Iza kulisa/Behind the Scenes” s radovima autora iz kratkog i studentskog natjecanja, kao i oni Paula Driessena, Nedeljka Dragića i Time Viljakainena.

Producentica Festivala Matea Milić najavila je goste; to su Michael Dudok de Wit (autor ovogodišnje ilustracije i središnjeg motiva špice), Paul Driessen, Joan Gratz, Michaela Pavlatova, Joanna Quinn, Emma Calder, Marta Pajek, Pedro Rivero te bračni par Olga i Priit Pärn, a gotovo sve zvijezde u natjecanjima i članovi međunarodnih žirija sudjeluju i u programu Animafest PRO.

Festival će se održavati u Studentskom centru, Kinu SC, Teatru &TD, Kinu Tuškanac i Ljetnoj pozornici Tuškanac te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a izbor iz programa prikazat će se još u Rijeci i Splitu.