ANĐELA CIRKVENI, načelnica Pušće: Razvijena smo općina i teško dolazimo do sredstava iz drugih izvora

Načelnica Općine Pušća Anđela Cirkveni o situaciji u Općini Pušća, planovima za budućnost i lokalnim izborima ove godine

Prva osoba Općine Pušća već godinama je načelnica Anđela Cirkveni. Brojni projekti su iza nje, žena prepuna iskustva u političkim utakmicama od kojih je brojne dobila, a danas još uvijek puna elana i želje da za svoju Pušću napravi dodatne iskorake. Iako još nije odlučila hoće li u utakmicu za još jedan mandat, zapitali smo ju kako gleda na proteklo vrijeme.

Prošla godina je u svakom pogledu posebna, a to najbolje svjedoči ova situacija s pandemijom COVID 19. Imam dosta iskustva u ovom poslu, iako u početku nisam vjerovala da bi mogla ovako dugo ostati na ovoj poziciji. Kad sam došla na mjesto načelnice Općine Pušća bili smo pri dnu po indeksu razvijenosti, a danas je Općina Pušća u 7. kategoriji. To je dobro za mještane jer znači da imaju odličnu komunalnu opremljenost i kvalitetan standard, ali je loše za nas koji se borimo za dodatne izvore financiranja jer se bespovratno financiraju samo jedinice ispod pete kategorije razvijenosti. Slikovito rečeno, od 555 općina mi smo na 108 mjestu po razvijenosti. Ako bi rezimirala kompletno vrijeme koje sam provela na ovom mjestu, svakako mogu biti zadovoljna ostvarenim rezultatima, ali sigurno da smo još daleko od svega onog što si mi žalimo, a vjerujem da bi stanovnicima općine Pušća bilo od pomoći. Naravno da te zasluge ne mogu pripisivati sebi nego svim mještanima i gospodarstvenicima naše općine koji vrijedno privređuju i osiguravaju općinske prihode, ali i općinskim vijećnicima koji Općinu Pušća dižu iznad politikantstva.

Završili smo jednu od najzahtjevnijih godina koje pamtimo. Možete li sada prokomentirati cijelu godinu i moguće pogreške koje su se radile. Bi li sada, kad bi mogli ponovno, neke stvari odradili drugačije i je li ova kriza iznjedrila neke pozitivne stvari?

Ima u krizama prilika za iskorake i svi su se morali nekako prilagoditi. Velika prilagodba je rad od kuće iako smo mi u Općini cijelo vrijeme na radnom mjestu. Možda su djelomično zakinuti mještani jer se većina poslova odvijala digitalno, ali to je danas trend i jedan od vidova napretka. Naravno, bili smo na raspolaganju i onima koji nisu uhvatili korak s novim tehnikama, a njima smo i dalje na raspolaganju. Je li se moglo drugačije? Nikome ovo nije po volji, mi smo društvena bića i izolacija nam dodatno podiže depresivnost.

Jesu li i koji planirani projekti u prošloj godini odgođeni radi utjecaja COVID 19 pandemije?

Iz planova smo morali maknuti rekonstrukciju Jugovečke ulice jer Ministarstvo regionalnog razvoja nije raspisalo natječaj pa nismo mogli ni ostvariti financiranje. Smanjili smo i planirane dotacije našim udrugama koje nisu radile tijekom godine, a možda nam je najviše žao zaustavljenog projekta ŠRC-a Pušća. Projekti su gotovi, prošli smo na dijelu natječaja, ali od finalizacije posla i potpisa ugovora odvojio nas je COVID 19. Očekujemo da ove godine bude sve nastavljeno te da će ta investicija vrijedna 12 milijuna kuna doći u Općinu Pušća. Pomaknuli smo i energetsku obnovu društvenog doma za ovu godinu i vjerujem da će to biti tako i realizirano.

Koje projekte iz prošle godine možete izdvojiti kao realizirane unatoč svim teškoćama?

Posebno smo zadovoljni što je završen projekt rekonstrukcije Ulice Stanišakov jarek. Više od milijun kuna uloženo je u vodovod i asfalt, u Zagrebačkoj ulici smo proširili javnu rasvjetu, a posebno smo zadovoljni završetkom projekta rekonstrukcije Vatrogasnog doma u Mariji Magdaleni. Sredstvima Općine Pušća, Zagrebačke županije i samog DVD-a Marija Magdalena osigurali smo kvalitetan i funkcionalan prostor našim vrijednim vatrogascima. Isto tako završen je i poslovni edukatorij u podrumi naše općinske zgrade koji će biti multi funkcionalni prostor, a pogodan je za književne večeri, izložbe ili manje seminare. Naravno, najviše nas veseli projekt dogradnje škole, ali očekujemo dovršetak tog projekta iduće godine.

Dograđuje se škola i mnogo je toga u školi postala besplatno za roditelje, završeno je uređenje edukatorijuma, neka klizišta su sanirana, vodovodna mreža rekonstruirana u nekim ulicama, neke prometnice su rekonstruirane… Sigurno već sada postoje planovi za ovu godinu, ali i za cijeli mandat?

Planova i projekata imamo pregršt, ali pitanje je hoćemo li osigurati sredstva za njihovo financiranje. Mi nikad ne želimo pumpati proračun s nerealnim očekivanjima, ali ono što je za ovu godinu vrlo izgledno je gradnja biciklističke staze od Zaprešića do Pušće u dužini osam kilometara, a odobreno je financiranje izgradnje sjenice s igralištem u vrijednosti gotovo 250 tisuća kuna, a kreće i projekt „Učenjem do posla“ u vrijednosti preko 1,2 milijuna kuna. Naravno, jedan od najvećih projekata, koji počinje u svibnju, je gradnja kanalizacije u sklopu projekta Aglomeracija Zaprešić vrijednosti preko 20 milijuna kuna. Mi smo kao Općina Pušća projekte kanalizacije započeli još prije desetak i više godina, izgradili smo dio magistralnih vodova u dužini od skoro 6 kilometara i projektirali velik dio mreže, ali promjena zakona o vodama nas je zaustavila, a sada ponovno krećemo u realizaciju u zajednici gotovo svih općina i Grada Zaprešića s našeg područja. Planirano je da radovi budu dovršeni 2024. godine, a tada bi oko 80 posto naših domaćinstava trebalo biti spojeno na odvodnju. Do tada ćemo, ponovno svi zajedno iz zaprešićkog kraja, ulagati u sanaciju postojećeg i gradnju novog odlagališta otpada u Zaprešiću, a vjerujem da će vrijeme koje je pred nama iznjedriti i nove projekte.

Lokalni izbori su u svibnju. Godinama ste na čelu Općine Pušća koja je u tom razdoblju ostvarila brojne rezultate i zaslužila epitet mjesta za život i uživanje. Planirate li se ponovno kandidirati? Očekujete li koaliciju ili samostalni izlazak?

Za kandidaturu na ovim izborima još nisam donijela odluku. Dugo sam u ovom poslu koji čovjeka troši i iscrpljuje, a kad osjetim da više ne mogu davati više od očekivanja onda ću se povući. Za sada još odvagujem opcije, želja mi je da ostvarimo još neke značajne projekte na području naše općine, pomalo osjećam ipak neku vrstu potrošenosti, tako da ću odluku donijeti narednih dana. A gledajući političku strukturu koja ke i do sada djelovala kroz općinsko vijeće, moram istaknuti kako nitko nije politizirao, već se radilo na boljitku Pušće. Bez obzira na ishod izbornih rezultata, a nadam se da bude i mladih ljudi u vijeću, neka nam svima bude u cilju Pušća a ne osobna promocija, za ostvarenje cilja neka koriste politiku, a ne da politiku koriste za osobnu promociju.

Kako komentirate najavljene reforme u lokalnoj upravi i samoupravi i mislite da je to dobar smjer?

Gledajući Općinu Pušća, taj smjer koji se predlaže je potpuno promašen. Govori se o financijskim uštedama od stotinu milijuna na razini države, neke analize su pokazale da to neće biti više od trideset milijuna, a na našoj općini to će biti zanemarivo jer zamjenica nema plaću, a općinski vijećnici imaju simboličnu naknadu po svakoj sjednici. S druge strane, smanjivanje broja općina jednako je pogubno za one koji rade kvalitetno kao i za one koji rade loše. Mi, da nismo bili općina, nikad ne bi izgradili ovo što danas imamo. Jednom smo bili sastavni dio općine Zaprešić i teško je bilo osigurati osnovne potrebe za razvoj našeg područja. Ako i ima onih koji bespotrebno troše, to bi trebalo rješavati individualno, a ja sam za to da ostane kako je. Bolje prvi u selu, nego zadnji u gradu.

Vaš komentar poteza koje vuče Nacionalni stožer u proljeće prošle godine i sada? Mislite li da su zimske mjere još uvijek blage, čak i zakašnjele? Kakva su vaša očekivanja od ove godine glede pandemije?

Ja sam za poštivanje odluka koje donosi stožer, a moguće je da su nekad mjere bile pogrešno tempirane ili usmjerene. Ako pak pogledamo realno, teško je bilo u datim okolnostima odvagnuti svaki detalj, a nama svima drugima je bilo lakše sagledati utjecaj mjera samo na nas ili na našu djelatnost. Ista mjera u manjim sredinama, poput naše općine, ponekad su bile prestroge dok negdje u gradovima nisu bile dovoljno stroge. Nadamo se da će bolest tijekom godine posustati a mi se svi vratiti u normalu.

Možemo li ipak vidjeti svjetlo na kraju tunela?

Svakako se vidi svjetlo, a na svima je da radimo kvalitetno i odgovorno kako bi ga dosegnuli. Svima bi poželjela zdravlje, a svim mještanima zahvaljujem na zajedničkoj suradnji tijekom proteklih godina.