Alemka Markotić: Zadnjih desetak dana veći broj otpuštenih nego hospitaliziranih

Osim što su bolnice pod manjim opterećenjem, dobra je vijest i da je danas stigla nova tranša cjepiva

Robert Anic/PIXSELL

Vezano za trenutnu epidemiološku situaciju u zemlji, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak usporedio je današnjih 174 novozaraženih s podacima protekla dva tjedna – tako je 11. siječnja zabilježeno njih 230, a 4. siječnja 360 novih slučajeva.

– Od 12. do 18. siječnja imamo pad novozaraženih od 29 posto, objasnio je.

Po pitanju incidencije, koja je trenutno 288 na 100 000 stanovnika, ona i dalje varira po županijama te je najviša u Međimurskoj, a najniža u Istarskoj. Njome smo zauzeli sedmo mjesto na ljestvici zemalja EU, a nižu imaju Rumunjska, Mađarska, Belgija, Bugarska, Grčka i Finska. Međutim, po stopi smrtnosti Hrvatska je na 20. mjestu s 1 117,6 preminulih na milijun stanovnika.

– Do sada smo cijepili 46 202 osobe, a u Sisačko-moslavačkoj je cijepljeno 4 757 ljudi. Danas je došla i nova tranša Pfizerovog cjepiva od 17 550 doza koje će djelomično biti upotrebljene za docjepljivanje, a djelomično za proširenje stanovništva koje se počinje cijepiti, zaključio je Capak.

Markotić: Moramo i dalje biti na oprezu

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je kako je zbog manjeg broja novozaraženih bolnički sustav posljedično pod manjim opterećenjem.

– Zadnjih desetak dana bio je veći broj otpuštenih nego hospitaliziranih. To je dobar rezultat, ali i dalje moramo biti na oprezu, rekla je Markotić.

Napominje kako ne smijemo ignorirati situaciju u Europi, a to je da jedan dio zemalja, dijelom zahvaljujući mutacijama, ima vrlo visok porast novozaraženih u kratkom vremenu. Hrvatska će se, nastavlja Markotić, također pridružiti onima koji će kontinuirano raditi na sekvenciranju.

– Mutirani virusi su puno brži, imaju od 50 do 70 posto veće infektivnosti. Moramo se skoncentrirati i izbjeći situaciju da ponovno imamo treći val koji može biti mnogo gori od prošlog, nadodala je Markotić.