Alemka Markotić: Izoliranje virusa velika je stvar

Virus je izolirala doktorica znanosti Željka Mačak Šafranko uz pomoć Ivana Kristijana Kurolta i tima iz te klinike

Tomislav Krišto/CROPIX/POOL/PIXSELL

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić, kazala je kako je koronavirus izoliran u toj klinici još prije tri tjedna, a da su nakon toga radili dodatne provjere.

-To je velika stvar za znanstvena istraživanja kojima se bavimo, ali može pomoći i u dijagnostici i razvoju novih testova ili pokušaju detekcije razlike između virusa. A čim imate viruse, od jučer imamo cijeli niz ponuda za istraživanja i studije- kazala je Markotić, dodavši da je virus izolirala doktorica znanosti Željka Mačak Šafranko uz pomoć Ivana Kristijana Kurolta i tima iz te klinike.

Do sada su više razvijenih zemalja uspjele izolirati virus, među kojima među prvima Kina i Australija.

Markotić je najavila da sada slijedi kompletna analiza genoma koronavirusa, a na upit o tome je li postoji dokaz da je virus nastao u laboratoriju, kazala je da su to uobičajena razmišljanja kada se govori o pandemijama. Međutim, ustvrdila je da sva relavantna literatura ukazuje da za takvo razmišljanje nema dokaza. 

-Pandemija koje su ubijale i po 50 posto stanovništva, poput kuge, kolere, bilo je i prije, a kreirala ih je priroda. Priroda je, nažalost, najveći bioterorist- ustvrdila je Markotić