Alemka Markotić: Imamo dva veća žarišta, osobno nisam za kažnjavanje ljudi

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić ustvrdila je da u Hrvatskoj postoje dva veća žarišta, u Đakovu i Zagrebu, koja nose više od polovice novih slučajeva zaraze koronavirusom

Daniel Kasap/POOL/HINA

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić ustvrdila je da u Hrvatskoj postoje dva veća žarišta, u Đakovu i Zagrebu, koja nose više od polovice novih slučajeva zaraze koronavirusom.

-Imamo dva veća žarišta, jedno je u Đakovu, a drugi u bolnici Sv. Ivan u Zagrebu i to nosi više od polovice bolesnika koji su danas zabilježeni u Hrvatskoj. Ostalo su pojedinačni slučajevi u različitim područjima- kazala je Markotić u razgovoru za N1 komentirajući podatak da je u Hrvatskoj danas zabilježeno novih 95 slučajeva zaraze koronavirusom.

Kazala je da je Hrvatska punih mjesec dana s otvorenim granicama držala izvrsno, no da je u zadnjih dva tjedna zabilježen veći porast naših državljana koji su išli u Srbiju i Bosnu i Hercegovinu gdje je bio povećan broj inficiranih.

-Isto tako, mi smo znali da postoji određen rizik s mogućnošću kretanja ljudi i dolaska, no važno je da se i dalje treba držati mjera koje smo prepisali- kazala je.

Markotić se osvrnula na odluku Stožera o o obveznoj samoizolaciji za putnike iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjeverne Makedonije, kazavši da su donesene jer je od tamo došao najveći zaraženih osoba u Hrvatskoj.

-To su s jedne strane stavovi Europske komisije prema trećim zemljama, a s druge strane, u ovom trenutku se vodimo time s kojeg područja je nama ušlo najviše oboljelih. Identificirano je to područje naše najbliže okolice, s kojom imamo najveću razmjenu ljudi, i to je privremena mjera za koju se svi iskreno nadamo da će biti kratkotrajna- poručila je.

Upitana što je s građanima u Bosni i Hercegovini koji imaju dvojno državljanstvo, Markotić je ustvrdila da nijedno državljanstvo, pa niti dvojno, ne štiti od virusa. Osvrnula se i na otvorene granice prema drugim zemljama koje posljednjih dana zabilježavaju rast novih zaraženih, poput Njemačke, kazavši da za sada između nas i tih drugih zemalja, nije bilo većeg unosa oboljelih.

-Ukoliko se to dogodi, bit će iste mjere i prema njima, a sigurno i prema nama od drugih zemalja. Nema tu ničega osobnog, nego je stvar epidemioloških mjera koje se moraju pratiti- kazala je.

Dodala je da je to u skladu s onim što je Europska komisija propisala – da se one otvaraju i zatvaraju prema zemljama i regijama koje imaju slične epidemiološke situacije. Markotić je govorila o obvezi nošenja maski u javnom prijevozu te ustvrdila da osobno nikada nije za kažnjavanje ljudi.

-Svjesne, ozbiljne i odgovorne ljude nema potrebe kažnjavati, nakon što im se tako puno puta objasni da trebaju nositi maske. Bilo bi dobro da nismo trebali dati ni uredbu da su obavezne- poručila je dodavši da Stožer nije donio nikakvu mjeru kažnjavanja, ali da postoje mehanizmi kojima mogu donijeti te mjere.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti komentirala je i stavove jednog dijela javnosti i političara koji tvrde da je Nacionalni stožer civilne zaštite HDZ-ov stožer, i da nema veze sa strukom.

-Ja to nikada nisam doživjela. Ja nikada nisam bila član niti jedne stranke, pa niti ove- kazala je dodavši da je imala uspješnu suradnju s članovima i nečlanovima HDZ-a u Stožeru.

Ustvrdila je da je politizacija nastala iz drugih izvora, a ne od strane Stožera i struke.

-Politizacija je vjerojatno rezultat predizborne kampanje, vjerojatno je i taj pokušaj politizacije i narušavanja autentičnosti onoga što govori Stožer dovelo, možda, dijelom, do ove situacije- kazala je.