ALAN HABUZIN, trener NK Dubrava: Čvrsto vjerujem u svoju ekipu i uvjeren sam da budemo izborili ostanak!

Trener Alan Habuzin se od jeseni prošle godine po treći puta našao na klupi Dubrave i uvijek uskače kada je to najpotrebnije, u interesu matičnog kluba, u kojem i sam započeo svoju nogometnu karijeru
039

Trener Alan Habuzin se od jeseni prošle godine po treći puta našao na klupi Dubrave i uvijek uskače kada je to najpotrebnije, u interesu matičnog kluba, u kojem i sam započeo svoju nogometnu karijeru. Prvi puta je bio trener u prvenstvu 2001./02. kada je Dubravu uveo iz II. ŽNL u I. ŽNL Istok. Drugi puta je vodio Dubravu u sezoni 2008./09. kada je osigurao ostanak u I. ŽNL-u. Inače Alan Habuzin je diplomirao na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Nogomet i motoričku pripremu (kondiciju) nogometaša, kod mentora Valentina Barišića.

Kada ste postali trenerom Dubrave i kako je momčad reagirala?

Preuzeo sam Dubravu nakon sedmoga kola, a do onda je osvojen jedan bod. Prva četiri kola nakon što sam sjeo na trenersku klupu nije bilo rezultatskog pomaka i doživjeli smo četiri poraza od Vatrogasca 0:3, Kloštra 0:3, Gaja 1:3 i Meštrice 0:1, te nismo uknjižili niti jedan bod Postavlja se i logično pitanje zašto nije došlo do pozitivnih rezultata? Pa recimo da je adaptacija malo duže potrajala i upoznavanje ekipe i ja s njima i oni sa mnom tj. upoznavanje s mojim stilom vođenja ekipe, taktikom i disciplinom. No, ni u jednoj utakmici nismo bili nadigrani, mada je tu bilo i ozlijeđenih igrača, pa crvenih kartona stožernih igrača, pa ozlijede stožernih igrača, a i zbog posla nismo nijednu od tih utakmica odigrali u najjačem sastavu.

Prva utakmica Dubrave u kompletnom sastavu bila je u Novom Čiču gdje smo s momčadi Dinamo Hidrel odigrali 1:1. Tijekom jeseni stiglo je i prvo pojačanje otkada sam ja trener. To je Ivan Franjić, fantastičan igrač i čovjek, i drago mi je što se jako lijepo uklopio u sustav i u ekipu. Od utakmice s Dinamom Hidrelom počinjemo dizati našu formu. Istodobno smo morali malo poraditi i na snazi i brzini jer ako želiš igrati brzo moraš tako i trenirati pa smo zaredili još dvije utakmice bez poraza.

U dubravskom derbiju pobijedili smo Zvekovac s 1:0, a s Lonjom u gostima odigrali 1:1. U biti želim postići kod svoje ekipe prije svega čvrstu obranu. Iz obrane će doći i napad tj. efikasnost, ali naposljetku i rezultat 1:0 donosi tri boda, što ne znači da ne igramo napadački, dapače. Imamo još neodrađenu utakmicu protiv Bana Jelačića kod kuće, u što sam uvjeren u našu pobjedu, bez obzira na to što nam je oponent jedna od najboljih ekipa lige po postotku pobjeda i najbolja. Nadam se da će se za proljeće vratiti i Kristijan Štefanac što bi nam bilo najveće pojačanje, definitivno. Suce nikada ne komentiram pa neću ni sada, zapravo ako si bolji pobijedit ćeš i tu svaka priča prestaje.

Dubrava ima najlošiji napad u 1. ŽNL Istok koji je u jesenskom dijelu postigao samo 8 golova. Kako mislite riješiti problem realizacije?

Teško je igrati kad u prvih sedam kola uzmeš samo bod. Zašto to govorim? Ekipa izgubi vjeru u sebe, motiv brzo klone, a protivnici su svi dobri i nemaju milosti. Međutim, ja to rješavam tako što učvrstim obranu, pojačam disciplinu igre, a od ekipa svih do sada uvijek tražim puno, pogotovo što se tiče obrambenih zadaća. Vrlo jednostavno, rekao sam ekipi evo još imamo osam kola (kada sam došao) i nama je prva stavka tj. osnova svih taktika, ne dobiti gol jer grdo za reći pobjede 4:3 ili 5:2 su pobjede. No, možeš i izgubiti 3:4, a zabio si tri gola i izgubio. To je katastrofa. Igraj napadački i pobijedi 3:0 ili 4:0, to je to

Tko su nositelji igre u Dubravi?

Nositelji igre su kod mene ekipa. Kada netko pogriješi u bilo kojem smislu, a drugi igrač to osujeti, vrati se u sprintu i ukliže.. e tada se pali mašina i to je moj tj. naš moto.

U kojoj ste mjeri zadovoljni s igrama mlađih igrača?

Sa svim mladim igračima sam jako zadovoljan i na njih bez obzira na greške koje rade. Njih treba istrpjeti da bi dobili samopouzdanje i njima nitko ne smije prigovarati. To rješavamo na treningu jer jedino tako učimo. Primjerice naši mladi potencijali su: golman Tomislav Košak, Karlo Horvat, Damir Mesarić…

Jeste li zadovoljni s odazivom na treninge ?

Odaziv na treninge je solidan i zadovoljan sam. Uveo sam neke novine, nove vježbice i mislim da dečki vole trening jer je zanimljiv i funkcionalan.

Je li je koronavirus utjecao na stalnost forme Dubrave?

Na svu sreću nismo osjetili koronavirus u našoj ekipi pa stoga nije ni poremetila naše planove. Nadam se da je Covid -19 virus iza nas i da se u proljeće svi vraćamo nogometu, a gledatelji na tribine.

Je li igranje bez gledatelja utjecalo na rezultat?

Igrati bez gledatelja je jako čudno i po meni nema smisla. Naravno da je uvijek ljepše igrati pred gledateljima tj. navijačima koji svojim navijanjem daju poseban draž utakmicama.

Ima li Dubravu igračku kvalitetu za ostanak u prvoligaškom društvu?

Čvrsto vjerujem u svoju ekipu koja će za proljetni dio biti pojačana s četiri kvalitetna igrača, dapače uvjeren sam da budemo izborili ostanak. Iduću sezonu ako ostanem trener, a nadam se da hoću, uz određene korekcije i još malo pojačanja nadam se da budemo konačno napali JŽNL jer Dubrava to zaslužuje

Kakav je rad s mlađim kategorijama nogometaša?

Još nešto moram napomenuti, a to da Dubrava ima ponovno školu nogometa u kojoj se kvalitetno radi sa djecom. Velike zasluge za to imaju treneri Goran Grgić, Ivan Leboš i Matija Bujan. Dubravska škola nogometa mora biti al pari vrbovečkoj kao što je nekad i bila. Radi što boljih uvjeta rada sa svim kategorijama nogometaša počeli su radovi na izgradnji igrališta s umjetnom travom dimenzija 45×25 m.

Alan Habuzin spada u uski krug trenera s područja NS Vrbovec koji uz akademsku naobrazbu ima i višegodišnjeg trenerskog iskustva. Bio je trener i u Lonji iz Lonjice, trećeligašu Radnik Križevci i Zelini. Prema tome 44-godišnji Habuzin spada u perspektivne trenere pred kojima je tek razvoj trenerske karijere. Nema dvojbe da je pred Alanom Habuzinom ispit trenerske zrelosti da u Dubravi izbori ostanak u 1. ŽNL Istok. Sigurno je isto tako da se to neće lako ostvariti, ali je isto tako sigurno da će Alan Habuzin maksimalno uložiti sve svoje znanje, vještine i iskustvo da to ostvari na opću radost cijele Dubrave i svih njenih simpatizera.

Dubrava
Hrvatska
Općina
Sport
Zagrebačka županija