Novosti u Zagrebačkoj županiji

AKTUALNI SAT ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE: Ljekarne uvele popuste za umirovljenike, stanovnicima uskoro naknada štete od nevremena

Uoči aktualnog sata održana je minuta šutnje za nedavno preminulog nekadašnjeg zamjenika župana Ivana Šukera
378247586_1266442421418708_8277723336230836898_n

Uoči 11. sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije održana je minuta šutnje za nedavno preminuloga Ivana Šukera koji je od 1997. do 2000. godine obnašao dužnost zamjenika župana Zagrebačke županija, a uslijedio je aktualni sat tijekom kojega su zastupnici imali priliku vladajućima postaviti pitanja od javnog interesa.

Tako su zastupnici danas doznali kako Ljekarne Zagrebačke županije u svim svojim podružnicama, kojih je uskoro 21, organiziraju dan kada umirovljenici imaju popust na određene proizvode te se ulažu dodatni napori kako bi se osigurale akcijske pogodnosti za tu skupinu stanovnika na mjesečnoj razini. Po pitanju zdravstva moglo se čuti i kako Dom zdravlja Zagrebačke županije trenutno na specijalizaciji ima 90 mladih liječnika, a nedostatku opće bolnice nastoji se doskočiti razvojem izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Uskoro se očekuje prijava glavnog projekta nove škole u Strmcu, trenutno je u tijeku ishođenje suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja na idejno rješenje, s obzirom na to da je zamišljen kao projekt financiran sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. U međuvremenu je prošao natječaj za namještaj, dok je natječaj za kuhinju poništen te ostaje otvoreno pitanje hoće li se odabrati sljedeći najbolji ponuditelj ili se ide u novu nabavu. Uskoro bi trebala krenuti i obnova Osnovne škole Đure Deželića, koja je tijekom olujnog nevremena ostala bez krova. Nastava je organizirana u tri škole, natječaj se provodi, a preraspodjelom su osigurana sredstva u visini 800 tisuća eura. Dobro napreduje i projekt uspostavljanja Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju koji će se nalaziti u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru. U tijeku je edukacija osam inženjera strojarstva, nabavljena je najmodernija i najsuvremenija oprema za koju se čeka uporabna dozvola, dok bi sam obrazovni proces, kako za srednjoškolsko tako i za cjeloživotno obrazovanje, započeo sljedeće godine.

U kolovozu je donesena odluka o izradi Strategije za razvoj sporta na području Zagrebačke županije. Za glavnog koordinatora imenovana je Razvojna agencija Zagrebačke županije, a okuplja se povjerenstvo kojeg čine predstavnici nadležnog upravnog odjela te sportskih zajednica, uključujući školske saveze i parasaveze. Cilj je, u razdoblju do 2030. godine, utvrditi razvoj sporta, kako vrhunskog tako i rekreacijskog.

Za poticanje konkurentnosti u poduzetništvu, Zagrebačka županija izdvojila je milijun eura pomoći za poduzetnike početnike te uslužne i proizvodne djelatnosti. Od ukupno 550 prijava, dodijeljeno je 240 potpora u iznosima od 2000 eura (početnici) do 10000 eura (proizvodnja).

Za razvoj poljoprivrede osigurana su 2,3 milijuna eura, i to po milijun za poljoprivredne djelatnosti i jedinice lokalne samouprave (obrazovanje i infrastruktura) te 300 tisuća za pomoć udrugama. Ugovori su potpisani, a u međuvremenu su isplaćena prva sredstva.

Do kraja listopada, odnosno početka studenoga, očekuje se završetak obnove prometnica koje su financirane sredstvima Fonda solidarnosti. U te je svrhe povučeno 87,7 milijuna eura, a do sada je izvedeno gotovo 95% planiranih radova.

Među ostalim temama, zastupnici su doznali kako je Vlada RH odobrila sredstva za štetu nastalu elementarnim nepogodama te je sredinom rujna stigla konačna procjena štete. U izradi je pravilnik koji će definirati po kojim će se kriterijima ta sredstva dijeliti, a ovih dana o tome će sastančiti predstavnici pogođenih županija kojima su sredstva doznačena.

Politika
Zagrebačka županija