Od 1. srpnja asistenti za 9.000 osoba s invaliditetom

Ministar Piletić ocijenio je to epohalnim korakom po pitanju prava osoba s invaliditetom
invalid kolica

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekao je da će prijedlogom Zakona o osobnim asistentima od 1. srpnja iduće godine 9.000 ljudi dobiti osobne asistente, što je ocijenio epohalnim korakom po pitanju prava osoba s invaliditetom.

– Danas u Hrvatskoj kroz projektno financiranje uslugu osobne asistencije prima svega četiri tisuće osoba s invaliditetom, a nešto je više od 2,5 tisuće osobnih asistenata, rekao je ministar Piletić, koji je sudjelovao na dodjeli stipendija humanitarne akcije “Korak u život”.

Po njegovim riječima, prijedlogom Zakona o osobnoj asistenciji želi se ispraviti preniska cijena rada osobnih asistenata, što je, kako je rekao, glavni prigovor svih koji su bili u radnoj skupini, te također povećati broj korisnika na 13.100.

Osvrnuo se i na pitanje roditelja njegovatelja, istaknuvši kako se kroz Europski socijalni fond te ovaj Zakon povećava i inkluzivni dodatak, koji će tako biti veći nego ukupna zbrojena prava koja sada imaju i roditelji i osobe s invaliditetom.

– Više nam datumi nisu nepoznati, imamo jasne rokove, želimo ta dva zakona i kroz e-savjetovanje i kroz saborsku proceduru donijeti u zakazanim terminima i omogućiti i veća materijalna prava, ali i veći broj korisnika, odnosno osoba s invaliditetom koje će moći sve to koristiti, ustvrdio je ministar.

Komentirajući jutrošnju prosvjednu akciju Ženske mreže Hrvatske na Markovu trgu kojom se željelo podsjetiti na 13 ubijenih žena u ovoj godini, ministar je naglasio kako je njegovo Ministarstvo pri završetku novog strateškog dokumenta kojim će se nakon što ove godine isteknu i nacionalni i strateški plan, regulirati smjer Vlade u vezi s pitanjem zaštite od nasilja u obitelji, prvenstveno nad ženama.

Naglasio je kako upravo započinje projekt izgradnje sigurne kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a Vlada je osigurala sredstva kroz Europski socijalni fond da sve županije koje nemaju sigurnu kuću – njih šest – dobiju takvo sigurno mjesto. Ministar Piletić podsjetio je i da je uspostavom e-očevidnika omogućen uvid djelatnicima Centara za socijalnu skrb u počinitelje nasilja, kako bi im te informacije bile dostupne kod omogućavanja pomoći žrtvama.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika