U Zagrebu obilježen Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva

Novoizabrani dekan Vedran Bilas predstavio je FER kao vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva
Zagreb: Svečanost obilježavanja Dana FER-a Jurica Galoić/PIXSELL

Dan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu obilježen je danas uz pozdravne govore dužnosnika koji su poticali tu vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku instituciju na jače povezivanje s gospodarstvom i doprinos razvoju Hrvatske.

Novoizabrani dekan Vedran Bilas predstavio je FER kao vodeću hrvatsku obrazovnu i istraživačku institucije u području elektrotehnike, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te računarstva, koja pored 700 djelatnika okuplja zajednicu od 4000 studenata na svim razinama studija.

– Spremni smo na iskorak, koji naše Sveučilište i Grad Zagreb dugo očekuju, ka digitalnoj transformaciji društva, a za to trebamo pomoć države u žurnoj obnovi infrastrukture i novi inovacijski kampus na Borongaju, kazao je i dodao:

– Želimo izvrsnost i budućnost koju osjećamo na FER-u prenijeti na cijelu Hrvatsku i kao inženjeri nudimo realna rješenja.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Stjepan Lakušić istaknuo je kako je FER veliki fakultet po nizu kriterija, među kojima su i odluke koje idu u smjeru modernog sveučilišta, a to su novi proizvodi, inovacije i transfer tehnologije na druga zahtjevna tržišta.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je da njegovo ministarstvo veliku pozornost poklanja znanstvenoj izvrsnosti i suradnji s gospodarstvom. Tako je u okviru financiranja iz europskih fondova objavilo devet natječaja za istraživanje i inovacije, unutar koji je zaključeno više od 900 ugovora vrijednosti preko sedam milijardi kuna, s bespovratnim udjelom od 3,7 milijardi. Među njima su 63 projekta u kojima je FER partner, što govori da je njegovo znanje prepoznato u poslovnom svijetu, kazao je Filipović i dodao su FER-u vrata ministarstva uvijek otvorena.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska