Bačić: Do kraja lipnja do zadnjeg eura potrošiti novac iz Fonda solidarnosti

Bačić je u Sisku, gdje je bio u društvu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, potpisao ugovor kojim je njegovo ministarstvo dalo Sisačko-moslavačkoj županiji na uporabu i prepustilo ugovor o konstrukcijskoj obnovi kuće Tuškanova
Sisak: Božinović, Bačić i Celjak u obilasku radova na obnovi na zgradi “Komande” Nikola Cutuk/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić izjavio je u Sisku, gdje je potpisao ugovore o obnovi, kako vjeruje da će Hrvatska do kraja lipnja potrošiti do zadnjeg eura iz Fonda solidarnosti.

Novinarima je odgovorio da se ne razmišlja o još jednom produljenju roka za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti niti takvu poruku šalju jer su svi dobili jasne rokove. Pozvao je sve da se uključe i angažiraju, utvrđuju stanje i rješavaju sve prepreke s izvođačima kako bi se taj datum dohvatio.

Nada se da će do kraja lipnja potrošiti milijardu i tri milijuna eura, čime bi u stopostotnom iznosu iskoristili sredstva odobrena Hrvatskoj putem Fonda solidarnosti. Od tog iznosa 683 milijuna eura se odnosi na zagrebački, a 319 milijuna eura na petrinjski dio obnove.

Cilj je da sve javne zgrade na području petrinjskog i zagrebačkog potresa u dijelu konstrukcijske obnove budu doista obnovljene i samim time financirane iz Fonda solidarnosti, rekao je ministar. Državi su, dodao je, preostala još četiri mjeseca i malo manje od dva tjedna da na obnovu javnih zgrada utroši preostali iznos od 570 milijuna eura.

Na razini Hrvatske je putem operativnih tijela na području petrinjskog i zagrebačkog potresa ugovoreno 1300 projekata.

-To podrazumijeva radove na konstrukcijskoj obnovi u iznosu od 2,7 milijardi kuna, što znači da smo ugovorili puno više radova, čija vrijednost dva i pol puta prelazi planirani i odobreni iznos iz Fonda solidarnosti- rekao je Bačić.

Plan od 1,35 milijardi eura

Dodao je da su krajnji korisnici i operativna tijela dostavili planove do kraja lipnja, koji podrazumijevaju da bi se trebalo iskoristiti oko 1,35 milijardi eura.

-To je optimistična najava koju svakodnevno kontroliramo- rekao je dodavši da poseban tim na dnevnoj razini s krajnjim korisnicima, poput fakulteta, bolnica, škola i muzeja, prolazi kroz svaki projekt kako bi utvrdili je li plan od 1,35 milijardi eura dohvatljiv do kraja lipnja.

Riječ je o vrijednim projektima koji traže zahtjevne radove i posebne konzervatorske uvjete, što usporava dinamiku ali nastoji se potrošiti do zadnjeg eura.

Bačić je u Sisku, gdje je bio u društvu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, potpisao ugovor kojim je njegovo ministarstvo dalo Sisačko-moslavačkoj županiji na uporabu i prepustilo ugovor o konstrukcijskoj obnovi kuće Tuškanova. Obnova vrijedna oko četiri milijuna eura bit će financirana iz Fonda solidarnosti, a prostore će nakon obnove nastaviti koristiti županija za potrebe svojih institucija.

Ministar je uručio i o odluku kojom se 15 obitelji dodjeljuje 15 državnih stanova – u Glini četiri stana, po tri u Dvoru, Gvozdu i Topuskom te po jedan stan u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici.

Hrvatska
Ostalo
Središnja Hrvatska