Nagodinu započinje modernizacija vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu

Dio troškova bit će pokriven povećanjem cijena koje je najavljeno za 1. ožujka ove godine
rad radnici cijevi Tomislav Miletić/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević najavio je modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje koja kreće iduće godine kroz projekt Zagreb vrijedan 1,8 milijardi kuna, a dio troškova bit će pokriven povećanjem cijena koje je najavljeno za 1. ožujka ove godine.

U Zagrebu 97 posto građana ima pristup vodi i vodoopskrbi, a 86 posto ima pristup javnoj odvodnji. Projekt Zagreb je projekt od milijardu i osamsto milijuna kuna koji pokreće modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje u Zagrebu.

– Za projekt je potrebno osigurati 30 posto sredstava od strane same Vodoopskrbe i odvodnje kako bi mogli povući taj novac upravo za proširenje vodoopskrbne mreže posebno u podsljemenskim naseljima i najrjeđe naseljenim područjima kao što su to Brezovice. Trenutno je projekt još u pripremi, a realizacija kreće nakon ove godine i trajat će do 2028., rekao je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Kako bi mogli realizirati projekt Zagreb napominju da su nužna i najavljena povećanja cijena koja kreću od 1. ožujka. Ističu da je 15 posto nužno kako bi osigurali oko 400 milijuna kuna koji su potrebni za sufinanciranje od 30 posto, a 70 posto sredstava će biti povučeno iz EU fondova. Navode kako je riječ o najvećem ulaganju u vodoopskrbu u nekoliko desetljeća.

– Zagrebački holding je već 2007. godine izdao obveznice za modernizaciju vodoopskrbne mreže i odvodnje, a u te svrhe su potrošili manje od dva posto. To je upravo ona obveznica koja nama dolazi na naplatu od 2,3 milijarde kune u srpnju zato što dug nisu u ovih 14 godina vratili, pojasnio je.

Grad Zagreb
Hrvatska
Ostalo