U Zagrebu otvoreni Dani poslova u turizmu

Očekuje se oko 3000 posjetitelja
Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje organizirao je Dane poslova u turizmu Davorin Višnjić/PIXSELL

Dani poslova u turizmu u Zagrebu okupili su oko 60 poslodavaca iz turizma i trgovine koji nude razne poslove, a očekuje se oko tri tisuće posjetitelja zainteresiranih za rad ove sezone i dalje, izjavio je uoči početka tih Dana ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar.

Dani poslova u turizmu su sajam poslova koji se ove godine održava peti puta u organizaciji HZZ-a, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a do sada ove godine već su održani u Osijeku i Bjelovaru.

U Zagrebu se održavaju u Kongresnom centru na Zagrebačkom velesajmu od 10 do 14 sati, a od samog otvaranja pristiže dosta ljudi, među kojima su nezaposleni, studenti i najviše učenika srednjih strukovnih škola, koji autobusima dolaze i iz županija bliže Zagrebu.

– Kao i u Osijeku i Bjelovaru, tako i u Zagrebu vidimo veliko zanimanje i posjećenost. Ovo je dobra forma i za poslodavce i za tražitelje posla, jer se mogu uživo vidjeti i razgovarati o detaljima te ostaviti prijave, kazao je Lončar.

Izvijestio je da je lani iz turizma bilo oko 46 tisuća zahtjeva poslodavaca za zapošljavanje te da je sada još rano reći koliko će biti ove godine, kao i za reći koliko će se uvoziti radna snaga. Tomu je dodao da je u 2022. izdano ukupno 124 tisuće radnih dozvola strancima, većinom za građevinu.

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš ocijenio je pak da su Dani poslova u turizmu “veliki pothvat” koji je svih godina polučio odlične rezultate jer mnogi nađu poslove tim putem.

– Cilj je naći radnike među nezaposlenima, ali i studentima i učenicima završnih razreda, i općenito aktivirati domaću radnu snagu, kazao je Vidiš.

Među poslodavcima na Danima poslova u turizmu u Zagrebu su gotovo sve najjače hotelske kuće, nekoliko marina, agencija, udruženja i drugi, a najviše se nude poslovi konobara, kuhara, sobarica, čistača, animatora, ali i plesača te drugi. Izlagač je i Udruženje ugostitelja Zagreba, čiji je potpredsjednik Zlatko Puntijar kazao da u Zagrebu trenutno nedostaje “jako puno” ili oko pet tisuća radnika u turizmu i ugostiteljstvu.

Kako se očekuje dobra turistička godina taj bi nedostatak, po njemu, mogao biti i veći, tim više što se u Zagrebu radi cijele godine, a ne sezonski kao na Jadranu.

– Teško je točno reći koliko ljudi sada u tom sektoru radi u Zagrebu, jer se istodobno i otvaraju novi i zatvaraju stari lokali, to najviše zbog neizdrživog porasta troškova. Sigurno je da svi ove godine očekuju više posla, i teško da će se radnici naći samo iz Hrvatske. Već sada je vidljivo da u Zagrebu, pa i ugostiteljstvu, radi puno stranaca, među kojima bi svakako pohvalio Filipince kao najradišnije. Ipak, mi smo uvijek za to da prvo tražimo i zaposlimo domaće, poručio je Puntijar.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska