Začin koji svakodnevno koristimo može imati katastrofalne posljedice za srce

Mnogi začini koje svakodnevno koristimo daju jelima poseban okus, ali nisu svi jednako bezazleni.
Jedan od najčešće korištenih, iako neizostavan u gotovo svakoj kuhinji, može imati ozbiljne posljedice po zdravlje kada se konzumira u prekomjernim količinama.
Osim što doprinosi zadržavanju vode u tijelu i otežava proces mršavljenja, ovaj začin negativno utječe i na rad srca.
Riječ je o kuhinjskoj soli, čiji glavni sastojak – natrij – može narušiti prirodnu ravnotežu u organizmu. Kad se unosi u većim količinama, dolazi do povišenja krvnog tlaka, što dodatno opterećuje srce. S vremenom, to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su visok tlak i srčana slabost, prenosi N1.
Iako se dugo vjerovalo da su određene vrijednosti natrija u krvi u granicama normale, danas blago povišene vrijednosti mogu povećati rizik od kardiovaskularnih tegoba. Poseban problem predstavlja svakodnevna i nesvjesna konzumacija natrija, jer se on nalazi ne samo u soli kojom solimo hranu, već i u mnogim industrijski prerađenim proizvodima.
Srećom, šteta se može izbjeći jednostavnim promjenama navika. Smanjenje unosa soli, izbjegavanje gotove i prezačinjene hrane, kao i povećan unos vode, mogu imati veliki utjecaj na zdravlje – kako u mladosti, tako i u starijoj dobi.
Umjerenost u konzumaciji soli jedan je od najlakših načina da se očuva zdravlje srca i olakša rad cijelog organizma.