Vrtni savjeti za uspjeh

Kako pravilno brati ružmarin da bi bujao cijele godine?

Samo jedan jednostavan trik pri branju potiče razgranat i zdrav rast ove aromatične biljke
rosemary-7281205_1280

Ružmarin je uobičajena biljka za uzgoj u vrtu, ali ako želite da buja, treba mu odgovarajuća njega. Ovaj aromatični začin ukusan je uz pečenu janjetinu, krumpir, focacciu i tjesteninu, a uz ovaj jedan trik prilikom branja možete potaknuti bujan, razgranat rast.

Ako želite da vaš ružmarin uspijeva tijekom cijele godine, najbolji način za branje je da odjednom uzimate samo trećinu biljke. Kad povremeno režite malo za večeru, fokusirajte se na rezanje nježnih novih izdanaka ili mladica koje izrastaju iz drvenastih stabljika kako biste potaknuli grmolikiji rast.

Kad je najbolje ubrati ružmarin?

Kad planirate veće branje kako biste potaknuli rast, najbolje je to učiniti u proljeće, kad biljka najintenzivnije raste. Najbolje doba dana za branje je ujutro, nakon što rosa ispari, jer su tada eterična ulja u biljci najkoncentriranija, prenosi N1.

Koristite čiste škare ili vrtne škare kako biste odrezali stabljike neposredno ispod lisnog čvora. Ako vam treba samo mala količina, režite 5 do 8 centimetara ispod vrha stabljike. Ako berete veću količinu, možete rezati mekane drvenaste stabljike dužine do 20 centimetara.

Odrezani ružmarin dobro se čuva u hladnjaku ili zamrzivaču, a može se i sušiti.

Kako najbolje osušiti ružmarin?

Za sušenje na zraku, najprije ga temeljito operite i osušite, a zatim objesite naopako u toplom, suhom i prozračnom prostoru oko dva tjedna. Može se sušiti i u pećnici. Da biste to učinili, stavite grančice na lim obložen papirom za pečenje i uključite pećnicu na najnižu moguću temperaturu. Stavite ružmarin u pećnicu na dva do četiri sata, ili dok grančice ne postanu suhe i lomljive.

Ružmarin možete sušiti i u dehidratoru ili u pećnici. Za sušenje u pećnici, rasporedite grančice ružmarina na lim obložen papirom za pečenje i uključite pećnicu na najnižu temperaturu.

Ostavite ružmarin u pećnici dva do četiri sata, ili dok grančice ne postanu suhe i lomljive – svakako ga nadgledajte kako ne bi zagorio.

Hrvatska
Život