Sarma na tanjuru, kolesterol u krvi

KRALJICA ZIMSKE TRPEZE Koliko je sarma zapravo opasna za zdravlje?

Jedna porcija može sadržavati i trostruko više kolesterola od pljeskavice
sarma

Sarma nosi mirise tradicije, ali i više kolesterola nego što biste očekivali. Nutricionisti upozoravaju – oprez kod pripreme i količine može biti ključan za zdravlje.

Ne postoji jelo koje više asocira na obiteljsku trpezu od sarme. Kiselkasti miris kupusa, mljeveno meso, začini i masna juha mnogima prizivaju djetinjstvo, praznike i svečane ručkove. No iza te gastronomske nostalgije krije se i ozbiljan zdravstveni rizik – jedna porcija sarme može sadržavati i do tri puta više kolesterola nego prosječna pljeskavica.

Zašto je sarma tako teška za organizam?

Nutricionisti upozoravaju da su glavni izvori kolesterola u sarmi masno mljeveno meso, suha rebra i juha zasićena masnoćom. Dvije do tri sarme sa sokom sadrže u prosjeku do 400 mg kolesterola, dok jedna pljeskavica ima oko 130–140 mg.

Preporučeni dnevni unos kolesterola za zdravu osobu ne bi trebao prelaziti 300 mg – a sarma ga jednim obrokom znatno premašuje, prenosi N1.

Koje su moguće posljedice?

Povišen unos kolesterola dovodi do povećanja LDL-a (“lošeg” kolesterola), a to znači veći rizik od začepljenja krvnih žila, visokog krvnog tlaka te srčanog i moždanog udara.

Osobe s postojećim kardiovaskularnim bolestima, dijabetesom ili genetskom sklonošću povišenom kolesterolu posebno bi trebale paziti.

Kako pripremiti zdraviju verziju sarme?

Sarma može ostati omiljeno zimsko jelo – uz male promjene: zamijenite svinjsko meso purećim ili posnim junećim, kuhajte u umaku od rajčice bez zaprške, izostavite suho meso i masnoće i poslužite uz salatu bogatu vlaknima.

Vegetarijanska sarma – ukusna i lagana

Zanimljiva varijanta je i vegetarijanska sarma s nadjevom od integralne riže, gljiva, slanutka i začinskog bilja. Umjesto kiselog vrhnja – biljni jogurt kao prilog nudi laganiji, ali i dalje ukusan obrok.

Na ovaj način možete uživati u sarmi bez grižnje savjesti, a pritom čuvate svoje zdravlje – i srca, i želuca.

Hrvatska
Zdravlje