TAJNI TRIK

Umjesto mlijeka i šećera dodajte u kavu ovaj sastojak: Neće biti gorka i imat će fantastičan okus

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kave. Ona ih razbuđuje, popravlja raspoloženje i poboljšava koncentraciju tijekom rada
Kava nije nužno štetna može izazvati žgaravicu refluks probleme sa srcem Freepik/Ilustracija

Ako ste odlučili paziti na liniju ili iz zdravstvenih razloga ne konzumirate šećer i mlijeko, gorak okus kave vam vjerojatno ne odgovara. Srećom, okus omiljenog napitka možete poboljšati – uz pomoć soli.

Zahvaljujući soli, kava će biti manje gorka i nećete imati potrebu dodavati šećer ili umjetne zaslađivače. Osim toga, sol može pojačati okus kave koja je ustajala ili izgubila svježinu.

Zašto sol čini kavu manje gorkom?

Skuhana kava prirodno ima gorak okus. Međutim, prirodna gorčina često se dodatno pojača ako se kava predugo kuha, ako su zrna previše fino mljevena ili ako je kava ustajala. Tu na scenu stupa sol. Natrijevi ioni iz soli vežu se za receptore za slano na jeziku i blokiraju mozak da percipira gorčinu, dok istovremeno pojačavaju ostale okuse poput slatkoće.

Prema gastro stručnjaku Altonu Brownu, idealna mjera je četvrtina žličice soli na dvije žličice mljevene kave za veliku šalicu vode, piše Bon Appétit.

Naravno, ako vam se ta količina soli čini prevelika, slobodno prilagodite omjer svom ukusu. Dovoljno je malo soli dodati u skuhanu gorku kavu i promiješati.

NEOČEKIVANI HIT LJETA Kava s mjehurićima koja je osvojila cijeli svijet

Hrvatska
Zanimljivosti