Egzotika sa sjevera Europe

Tradicija koja je stigla u kafiće: Biste li probali toplu šalicu kave sa sirom?

Nomadi su ovaj napitak otkrili tijekom svojih putovanja kako bi nadoknadili nedostatak natrija i zagrijali se dovoljno za kretanje hladnim predjelima
kava

Navodno su polunomadski narod Sámi otkrili kombinaciju kave i sira tijekom svojih putovanja kako bi nadoknadili nedostatak natrija i zagrijali se dovoljno za kretanje hladnim predjelima…

Naziv najvjerojatnije potječe od upijajuće sposobnosti te vrste sira, što mu omogućuje da poprimi iznenađujuće mnogo okusa kave već nakon nekoliko minuta namakanja.

Spužvasta tekstura možda neće odgovarati svakome, ali Šveđanima i Fincima je po ukusu.

Leipäjuusto je osjetno slađi od klasičnog sira, pa se dodavanjem nekoliko komadića u šalicu kave dobije sličan efekt kao s vrhnjem ili mlijekom i šećerom.

Kako je nastala?

Razbuđivanje kaffeostom duboko je ukorijenjeno u kulturi uzgajivača sobova iz sjeverne Švedske i Finske. Navodno su polunomadski narod Sámi otkrili kombinaciju kave i sira tijekom svojih putovanja kako bi nadoknadili nedostatak natrija i zagrijali se dovoljno za kretanje hladnim predjelima, prenosi Dnevnik.

Iako se mnogima kombinacija kave i sira možda ne čini kao savršen spoj, u Skandinaviji popularnost kaffeosta raste.

Specijalizirani kafići se poigravaju uz varijacijama sireva i sobovim mlijekom pa ako vas odvede put na europski sjever možete im pružiti priliku.

Hrvatska
Zanimljivosti