Dobro je znati

VEĆINA LJUDI TO IGNORIRA Jedna stvar na ljusci jajeta otkriva je li ono sigurno za jelo

Ne bacajte "ružna" jaja dok ne pročitate ovo
egg-7345934_1280

Jaja su čest izbor za brzi doručak jer ne postoji pogrešan način pripreme. Možete ih skuhati, ispržiti na oko ili pripremiti kajganu – okus će u svakom slučaju biti izvrstan.

Jaja sadrže kvalitetne proteine, a pritom imaju malo kalorija. Ipak, ono što nas često muči prilikom kupnje jest kako odabrati ona najbolja. Uzimamo ona koja su nam „lijepa na oko“, dok jaja s neravninama i točkicama na ljusci uglavnom izbjegavamo. Stručnjaci su razjasnili dilemu zašto neka jaja tako izgledaju i jesu li sigurna za konzumaciju, prenosi N1.

– Te tamne mrlje nastaju na početku procesa, dok jaje još ‘putuje’ kroz kokoš. Tijekom tog puta jaje se okreće i, ako se to događa presporo, na kraju može dobiti pjegice. Neravna ljuska jajeta također nastaje tijekom tog procesa, tvrde oni.

Je li sigurno jesti takva jaja? Kratak odgovor je – da.

Najvažniji čimbenik kad je riječ o sigurnosti konzumacije jaja jest način na koji ih pripremate. Jaja mogu sadržavati bakteriju salmonelu, koja je u SAD-u drugi najčešći uzročnik trovanja hranom. Stručnjaci upozoravaju da crne ili zelene mrlje unutar ljuske jajeta mogu upućivati na prisutnost bakterija.

Hrvatska
Život