ZABORAVLJENA ZAGREBAČKA KUHINJA Bogat okus djetinjstva u Bregovskoj piti

Bregovska pita je tradicionalno jelo s područja sjeverne Hrvatske, osobito karakteristično za Međimurje i Podravinu. Riječ je o jednostavnoj, ali vrlo ukusnoj piti koja se priprema od domaćih kora i nadjeva na bazi svježeg sira, vrhnja i jaja.
Bregovska pita je često zvijezda obiteljskih okupljanja, nedjeljnih ručkova ili blagdanskih stolova. Iako je recept rustikalan i temeljen na osnovnim sastojcima, rezultat je bogatog okusa koji podsjeća na djetinjstvo i domaću kuhinju naših baka.
Recept za bregovsku pitu
Sastojci za kore (ako ne koristite gotove):
500 g glatkog brašna
1 žličica soli
2 žlice ulja
250 ml mlake vode
Sastojci za nadjev:
500 g svježeg kravljeg sira
200 ml kiselog vrhnja
2 jaja
sol po ukusu
Za premazivanje:
100 ml kiselog vrhnja
1 jaje
Priprema
Tijesto za kore (ako radite domaće): U većoj zdjeli pomiješajte brašno, sol, ulje i vodu. Umijesite glatko tijesto i ostavite ga da odmori 30 minuta, prekriveno krpom. Tijesto podijelite na 2-3 dijela, svaki razvaljajte na pobrašnjenoj površini i razvucite rukama u tanke kore.
Priprema nadjeva: U zdjeli pomiješajte sir, vrhnje, jaja i posolite po ukusu. Kore premažite nadjevom, savijte ih u rolade (ili slagajte slojevito ako više volite), pa stavite u nauljen lim za pečenje. Premažite mješavinom kiselog vrhnja i jaja.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije lijepu zlatnu boju. Poslužite toplo ili hladno, uz čašu domaćeg jogurta ili kiselo vrhnje.
Savjet: Bregovsku pitu možete dodatno obogatiti i nasjeckanim mladim lukom, špinatom ili koprivom ako volite zeleno punjenje. U nekim varijantama koristi se i malo kukuruznog brašna za rustikalniji okus. Ovo jelo je pravo malo blago s kontinenta – jednostavno, zasitno i puno domaće topline.