SAVJETI ZA SAVRŠEN ROŠTILJ

Pred nama su četiri dana hedonizma: Evo kako ispeći najukusnije meso s roštilja

Praznik rada idealan je dan za pripremu ukusnog mesa, a uz roštilj će sutrašnji dan provesti mnogi. Mesnice su već gotovo opustošene, a mnogi su i spojili vikend pa su pred nama čak četiri dana čistog hedonizma
Zagreb: Praznik rada građani iskoristili za odmor i nezaobilazni roštilj uz jezero Jarun Tomislav Miletic/PIXSELL

Roštilj nije samo priprema hrane – to je doživljaj. Bilo da ga organizirate u vrtu, na terasi ili uz jezero, ništa ne okuplja ljude kao miris mesa koje se peče na žaru. Kako bi vaš roštilj bio pravi gastronomski užitak, donosimo nekoliko korisnih savjeta i prijedloga dodataka koji će podići vašu roštiljsku ponudu na višu razinu.

Savjeti za pripremu savršenog mesa s roštilja

Odabir mesa: Za roštilj su najpopularniji vratina, ćevapi, pljeskavice, kobasice, pileći bataci i krilca, ali ne zaboravite ni na odreske ili ribu, poput lososa ili orade. Birajte svježe meso s nešto masnoće – ona daje sočnost.

Marinada je ključ: Meso je najbolje marinirati nekoliko sati prije pečenja, idealno preko noći. Kombinacija maslinovog ulja, limunovog soka, češnjaka, senfa, svježih začina (ružmarin, timijan) i malo papra daje izvrstan okus. Za meso poput piletine možete dodati i jogurt ili med za dodatnu mekoću i karamelizaciju.

Prava temperatura: Roštilj mora biti dobro zagrijan prije nego meso dođe na rešetku. Nemojte stavljati meso dok plamen još gori – pričekajte da se žar stabilizira i dobije sivkastu boju. Tako će se meso peći ravnomjerno i bez gorenja.

Nemojte prečesto okretati: Meso se najbolje peče kad ga ne dirate prečesto. Dajte mu vremena da dobije koricu i ostane sočno iznutra. Koristite hvataljke umjesto vilice kako ne biste ispustili sokove iz mesa.

Odmor nakon pečenja: Nakon pečenja ostavite meso da odmori nekoliko minuta – to će pomoći da se sokovi ravnomjerno rasporede i da meso ostane sočno.

Dodaci koji savršeno pašu uz roštilj

Povrće s roštilja: Tikvice, paprika, patlidžan, gljive ili kukuruz na klipu – samo ih premažite maslinovim uljem i začinima pa stavite na roštilj. Hrskavo izvana, mekano iznutra – idealan prilog.

Umaci i preljevi: Ajvar, senf, BBQ umak, tzatziki ili domaći umak od jogurta i češnjaka – svi se odlično slažu s mesom. Možete napraviti i chimichurri od peršina, češnjaka, maslinovog ulja i octa.

Salate: Svježe salate poput šopske, krumpir salate, francuske salate ili kupusa s malo octa i ulja osvježit će svaki zalogaj.

Kruh i lepinje: Domaći kruh, lepinje ili somuni s roštilja mogu poslužiti kao podloga za pljeskavice, ćevape ili sendviče.

Piće: Lagano pivo, crveno vino, limunada ili ledeni čaj savršeno će upotpuniti doživljaj.

Roštilj je više od hrane – to je uživanje u trenutku. Uz dobru pripremu, kvalitetne sastojke i malo truda, svaki vaš roštilj može biti nezaboravan.

Gastro
Hrvatska