Ima li razloga za strah od korištenja mikrovalnih pećnica?

Dok neki odbijaju jesti hranu zagrijanu u mikrovalnoj pećnici, znanstvenici tvrde da su mnogi strahovi neutemeljeni. Postoji li stvaran rizik i ima li razloga za strah od korištenja mikrovalnih pećnica?
Mogući negativni učinci mikrovalnih pećnica
Budući da mikrovalne pećnice koriste zračenje za zagrijavanje hrane, ljudi često brinu o mogućim zdravstvenim rizicima. Međutim, važno je naglasiti da mikrovalne ne koriste ionizirajuće zračenje, koje može uzrokovati radijacijsku bolest, već elektromagnetske valove koji potiču molekule vode u hrani na vibraciju, stvarajući pritom toplinu.
Je li sigurno zagrijavati hranu u plastici?
Jedna od pravih opasnosti mikrovalne pećnice jest zagrijavanje hrane u plastičnim posudama. Plastika, osobito ona koja nije namijenjena za mikrovalnu upotrebu, može ispuštati štetne kemikalije u hranu. Iako su razvijene posebne plastične posude za mikrovalne pećnice (MFPCs), istraživanja su pokazala da čak i one mogu ispuštati mikroplastiku tijekom zagrijavanja, što može imati negativne posljedice na zdravlje.
Doktor Jay Culbertson, profesor prehrambene tehnologije, savjetuje:
– Nisam pobornik zagrijavanja hrane u plastici. Čak i posude namijenjene za mikrovalnu mogu ispuštati kemikalije, osobito kada su nove – kaže.
Kako biste smanjili rizik, preporučuje da nove plastične posude prvo koristite za zagrijavanje vode nekoliko puta prije nego ih upotrijebite za hranu, kako bi se iz njih izvukli polimeri.
Najbolji izbor: Koristite čvrste plastične posude više puta i izbjegavajte zagrijavanje hrane u plastičnim vrećicama.
Može li mikrovalno pripremljena hrana uzrokovati rak?
Ne postoji znanstveni dokaz da hrana iz mikrovalne može uzrokovati rak. Elektromagnetski valovi koji se koriste preslabi su da bi izazvali bilo kakve promjene u stanicama tijela, prenosi N1.
– Mikrovalno zračenje je suviše slabo da bi izazvalo ionizaciju. Sve što može učiniti jest izazvati vibraciju molekula i zagrijati hranu – kaže Rahim Hashmani, istraživač fizike.