Imamo recept

Dimljeni tofu posebno je ukusan u bogatom varivu od povrća

Dimljeni tofu vrlo je svestrana namirnica te savršena prilika za isprobati nešto novo
mapo-tofu-2570173_1280

Dimljeni tofu vrlo je svestrana namirnica bogate dimljene arome zbog čega se izvrsno slaže s gotovo svim drugim namirnicama u najrazličitijim jelima, od sendviča pa sve do variva. U varivu mu se može dodati i drugo povrće, a tofu je sam po sebi bogat proteinima, vlaknima, kalcijem i željezom.

Dimljeni tofu je fermentirani proizvod od soje koji svoju aromu dobiva dimljenjem na dimu od listova čaja ili drvene sječke. No, osim s pravim dimom, aroma se tofuu nerijetko daje i s pomoću tekućeg dima, odnosno tekućine dobivene spaljivanjem drvene sječke.

Prije samog procesa dimljenja, tofu se marinira u raznim mješavinama koje najčešće sadrže umak od soje, sezamovo ulje ili ocat kako bi se dodatno pojačao okus. Nakon vremena provedenog u marinadi i dimljenja, tofu dobiva bogati dimljeni okus koji bez problema može poslužiti kao zamjena za meso.

Dimljeni tofu se može jesti sirov, ali i pripremljen u brojnim jelima kao što su salate, sendviči, u kombinaciji s tjesteninom i slično, ali i u raznim varivima.

Evo jednog odličnog recepta, prenosi N1.

Varivo s dimljenim tofuom

Sastojci:

– 280 g dimljenog tofua

– 3 krumpira

– 2 svježe paprike

– 300 g sjeckane svježe rajčice

– 2 žlice koncentrata rajčice

– 3 žličice slatke mljevene paprike

– 75 ml bijelog vina

– 1 glavica luka

– 4 češnja češnjaka

– 500 ml povrtnog temeljca

– 3 žlice maslinovog ulja

– 1 lovorov list

– 1 žlica soka od limuna

– svježi sjeckani peršin

– sol i papar po ukusu

– kuhana riža za posluživanje

Priprema

U velikom loncu zagrijte ulje pa na njemu popržite sitno sjeckani luk i češnjak koje ste posipali slatkom mljevenom paprikom. Pržite dok luk ne omekša. Potom dodajte svježu papriku, tofu i krumpir koji ste prethodno narezali na kocke te koncentrat rajčice. Sve dobro promiješajte pa dodajte i sjeckanu svježu rajčicu, povrtni temeljac, vino i lovorov list.

Poklopite i ostavite da proključa. Kada je proključalo, smanjite jačinu vatre i ostavite da kuha otprilike 30 minuta. Dok se varivo kuha, prema uputama na pakiranju skuhajte rižu. Kada je varivo gotovo, dodajte mu sok od limuna, sjeckani svježi peršin te začinite soli i paprom po ukusu. Poslužite uz rižu.

Gastro
Hrvatska