Mnogi je nikada nisu probali

Ova namirnica slovi kao najzdravija na svijetu

Dobra vijest je da je možete uzgajati i sami, čak i ako nemate vrt
watercress-3281989_1280

Prema istraživanju Sveučilišta William Paterson u New Jerseyju, najzdravija namirnica na svijetu je potočarka – biljka koju većina ljudi nikada nije ni kušala. Potočarka (Nasturtium officinale) je vodena biljka koja raste uz potoke i rijeke.

U istraživanju koje je obuhvatilo 41 vrstu voća i povrća, potočarka je dobila maksimalnih 100 bodova, nadmašivši tako kineski kupus (91,99 bodova), švicarsku blitvu (89,27 bodova) i špinat (86,43 bodova).

Impresivan nutritivni profil

Potočarka sadrži iznimno visoke količine: vitamina C (više nego naranče i limuni), željeza, kalcija, kalija i magnezija, vitamina K, koji štiti mozak od oštećenja, antioksidansa, koji štite DNK od slobodnih radikal  te esencijalnih ulja gorušice, koja djeluju protuupalno.

Kako konzumirati potočarku?

Premda je iznimno zdrava, potočarku treba konzumirati umjereno. Stručnjaci preporučuju da ju je najbolje koristiti kao prilog ili dodatak sendvičima i salatama. Prevelike količine mogu izazvati iritaciju mjehura, bubrega i želuca zbog visokog sadržaja esencijalnih ulja gorušice.

Uzgoj potočarke kod kuće

Dobra vijest je da potočarku možete uzgajati i sami, čak i ako nemate vrt. Uspijeva u vlažnom tlu u tegli, a najbolje raste u djelomičnoj sjeni. Ključno je održavati tlo konstantno vlažnim, prenosi N1.

Dio šire priče o superhrani

Superhrana nije samo marketinški pojam – to su namirnice s dokazanim zdravstvenim prednostima. Uz potočarku, tu spadaju i: bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, maslinovo ulje i sardine (koje su možda najpodcjenjenija superhrana).

Zaključak

Potočarka je savršen primjer kako najzdravije namirnice ne moraju biti egzotične ili skupe. Ova skromna biljka, koja raste u našem podneblju, nudi impresivan spektar hranjivih tvari. Ipak, važno je zapamtiti da ne postoji jedna “čarobna” namirnica – ključ zdravlja leži u raznolikoj i uravnoteženoj prehrani.

Hrvatska
Zanimljivosti