Zašto biste češće trebali jesti datulje?
Datulje su ukusno i vrlo hranjivo voće, koje na različite načine pozitivno djeluje na naš organizam. Prema časopisu Frontiers in Plant Science, datulje su zapravo bobičasto voće i bogate su antioksidansima i nutrijentima koji imaju snažna terapeutska svojstva. Datulje su bogate vitaminima, antioksidansima, lako probavljivim šećerima i mikronutrijentima, prenosi N1.
Antioksidansi sprječavaju oštećenja uzrokovana slobodnim radikalima, nestabilnim molekulama koje mogu imati negativne učinke na tijelo i dovesti do bolesti. U usporedbi sa sličnim vrstama voća, poput smokava i suhih šljiva, datulje imaju najveći udio antioksidansa.
Ono što je bitno istaknuti je da datulje sadrže flavonoide. Oni su snažni antioksidansi koji smanjuju upalu i rizik od dijabetesa, Alzheimerove bolesti i određenih vrsta raka. Osim flavonoida, sadrži i fenolnu kiselinu koja ima snažna protuupalna svojstva te smanjuje rizik od raka i srčanih bolesti. Također sadrži karotenoide koji promiču zdravlje srca i smanjuju rizik od poremećaja povezanih s očima, poput degeneracije makule.
Bogate vitaminima
Medjool datulje imaju otprilike 66 kalorija, a porcija od 30 grama osigurava 30 posto vaših dnevnih potreba za vlaknima. Kako sazrijeva, razina šećera raste. Pulpa sadrži oko 70 posto šećera, pa jedna datulja ima 18,6 g šećera, a to su uglavnom glukoza, fruktoza i saharoza.
Datulje su bogate vitaminima B, A i K, bakrom, manganom, magnezijem i kalijem. Njihova redovita konzumacija jača imunološki sustav i poboljšava zdravlje zubi. Osim toga, bogate su proteinima i vlaknima te sadrže 23 različite aminokiseline, što pomaže probavi i povećava osjećaj sitosti.
Datulje su bogate vlaknima pa poboljšavaju probavu. Na 100 grama datulje mogu sadržavati između 3.5 i 11 grama vlakana, koja su uglavnom netopiva. Djeluju kao probiotici i povećavaju broj zdravih bakterija u crijevima te tako poboljšavaju zdravlje debelog crijeva.
Sjajan su međuobrok prije treninga i zdrava opcija nakon treninga, budući da sadrže više šećera nego mnogo drugog voća, ali to je prirodni šećer. Te šećere tijelo lako prerađuje i koristi za energiju.
Bogate su fenolnim spojevima koji snižavaju razinu kolesterola i triglicerida, a utvrđeno je da sadržaj šećera ne povećava razinu glukoze u krvi.
Pomoć pri trudnoći
Osim toga, bogat su izvor kalija, magnezija i antioksidansa koji poboljšavaju zdravlje srca. Također, ekstrakti ploda palme datulje učinkovito obnavljaju srčano tkivo nakon srčanog udara. Datulje su bogate kalcijem i fosforom, koji usko surađuju u izgradnji jakih kostiju i zuba. Naše kosti i zubi sadrže 85 posto tjelesnog fosfora, a on je potreban za rast, održavanje i popravak svih tkiva i stanica te za proizvodnju genetskih građevnih blokova, DNK i RNK. Također održava ravnotežu drugih vitamina i minerala, poput magnezija, vitamina D, joda, cinka.
Antioksidansi u datuljama štite jetru, popravljaju oštećenja jetre uzrokovana toksinima. Visoke razine antioksidansa u datuljama poboljšavaju zdravlje mozga i štite moždane stanice od oštećenja borbom protiv upale i smanjenjem oksidativnog stresa.
Visok sadržaj vlakana i zdravog šećera pomaže u procesu mršavljenja. Ipak, uzmite u obzir činjenicu da jedna datulja sadrži 66 kalorija, pa nemojte jesti previše datulja dnevno.
Konačno, datulje su izvrsne tijekom trudnoće, pa čak i olakšavaju trudove. Pogotovo kada se konzumira u zadnjem tromjesečju. Njihovom svakodnevnom konzumacijom skraćuje se trajanje poroda, a u mnogim slučajevima izbjegava se potreba za oksitocinom za pokretanje trudova.