Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

FOTO Crveni križ Zagrebačke županije dodijelio priznanja za 230 dobrovoljnih darivatelja krvi

Općina Dubrava bila je domaćin ovogodišnje svečanosti u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi
464341444_944656661029573_2213107431569024678_n.jpg__648x432_q85_subsampling-2

U povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi, u općini Dubrava u organizaciji Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, održana je svečanost na kojoj su uručene zahvalnice za višestruko darivanu krv. Primile su ih osobe koje su krv darivale od 35 do 150 puta.

Ove godine ukupno je 230 darivatelja ostvarilo priznanja, od toga 37 žena i 193 muškaraca. Plaketu i zahvalnicu za izvanredan uspjeh dobilo je osam darivatelja – Svoboda Vladimir (Jastrebarsko) i Markiš Mato (Sveti Ivan Zelina) za 150 puta darivanu krv, Markiš Branko (Sveti Ivan Zelina), Belko Slavko (Vrbovec), Štajminger Krešimir (Vrbovec), Kudelić Zvonko (Zaprešić) i Loparić Vladimir (Zaprešić) za 125 puta i Mihanović Nevenka (Velika Gorica) za 95 puta darivanu krv. Zlatno priznanje dobilo je 17 darivatelja, srebrno priznanje 39 darivatelja, brončano priznanje 111 darivatelja, obiteljske zahvalnice 41 darivatelj te završne zahvalnice 14 darivatelja.

Uvodne riječi uputio je predsjednik Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Ivica Cvetković.

– Priča o Crvenom križu priča je o ljudskosti, plemenitosti, volontiranju koju zaposlenici Crvenog križa i darivatelji u svojoj skromnosti i ljubavi prema čovjeku svakodnevno žive i zbog toga vam želimo izraziti veliku zahvalnost i poštovanje, rekao je Cvetković te zahvalio Zagrebačkoj županiji na podršci i pomoći koju svesrdno daje.

U ime Zagrebačke županije zahvalu i čestitke dobrovoljnim darivateljima uputila je pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak.

– Prvi korak u darivanju krvi je odluka vas kao pojedinca da spasite nekome život. Vi ste ponos Zagrebačke županije, a danas smo se okupili vama u čast jer svojim primjerom podsjećate sve ostale da ljudske vrijednosti nisu zaboravljene i da one žive, istaknula je Čuljak.

Načelnik Općine Dubrava Tomislav Okroša istaknuo je zadovoljstvo što je općina Dubrava imala priliku biti ovogodišnjim domaćinom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi i čestitao svima nagrađenima i zahvalivši im na njihovoj plemenitoj volji.

Planirani broj doza krvi za Društva Crvenog križa Zagrebačke županije u 2024. godini iznosio je 11 tisuća doza. Do 30. rujna provedeno je 139 akcija darivanja krvi, prikupljeno je 9 575 doza krvi, a akcijama su pristupila i 452 nova darivatelja krvi.

Inače, Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. listopada. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi – daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno. Krv može dati svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja do 70).

Muškarci mogu dati krv četiri puta godišnje s razmakom između davanja od tri mjeseca, a žene tri puta godišnje s razmakom između davanja od četiri mjeseca. Koliko je važno darivati krv možda najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi spašava tri života, a da svake dvije sekunde u svijetu nekome zatreba krv!

Događanja
Dubrava
Zagrebačka županija