Nećete vjerovati

Ove stvari mogu izazvati akne kod odraslih

Uzrok može ležati u nekim stvarima za koje nikada ne biste niti pomislili da imaju veze s vašim licem na taj način
struggle-3805349_1280

Evo nekih uzroka koje možda niste očekivali – ali i potencijalnih rješenja. Jedan od najčešćih razloga je korištenje nekih kozmetičkih proizvoda, ali i suhoća kože koja dolazi s hladnijim vremenom. Ako se i u odrasloj dobi borite s aknama, uzrok može ležati u nekim stvarima za koje nikada ne biste niti pomislili da imaju veze s vašim licem na taj način.

U nastavku saznajte neke faktore na koje ste možda zaboravili, a koji uzrokuju nepravilnosti na vašem licu.

Proizvodi za kosu

Prištići uzrokovani proizvodima za njegu kose toliko su česti da imaju naziv u engleskom jeziku: pomade acne. Nastaju tako da proizvodi namijenjeni kosi završe na vašem licu, što “zarobljava” bakterije na licu (u ovom slučaju, najčešće čelu) koje uzrokuju akne.

Začepljene pore postaju upaljene, što rezultira crvenilom, gnojem i konačno miteserima i bijelim prištićima duž linije kose i čela, a ako imate šiške, moguće je da su upravo one uzrok i krivac za prištiće. Idući put kada sprejate kosu lakom, obavezno zaštitite lice.

Uklanjanje dlačica

Nakon depilacije lica (najčešće područja iznad gornje usne), pojavljuju se izbočine koje greškom često tretiramo komedogenim kremama (odnosno onim koji uzrokuju čepljenje pora). Osip možete ublažiti nanošenjem toplog obloga, a ako to ne uspije, obratite se dermatologu, savjetuje Novi list.

Putovanje

Jeste li se ikada zapitali zašto vaša koža nakon odmora ima puno jaču teksturu? Tomu doprinose promjene u okolini na koje naša koža jednostavno nije navikla pa reagira izbijanjem prištića i akni.

Budući da na vrijeme i vlagu u zraku ne možete baš previše utjecati, pokušajte kožu zaštititi od sunca zaklonom, kremom sa zaštitnim faktorom i hidratizacijom kože.

Prerađena hrana

Prehrana s visokim udjelom rafiniranih ugljikohidrata može utjecati na razvoj izbijanja akni. Smanjite grickalice poput čipsa i sladoleda i prebacite se na cjelovite žitarice, povrće i voće.

Mobiteli

Tijekom dana mobitel izlažemo površinama s bakterijama, a kada razgovaramo, te iste bakterije stavljamo na lice. Stoga, s vremena na vrijeme očistite ga dezinfekcijskom maramicom.

Suha koža

Istina je da je masna koža podložna prištićima, ali je i suha također. Suha koža može imati mikroskopske pukotine i pukotine u kojima se bakterije mogu razmnožavati i uzrokovati akne, a osim toga, ljuskice suhe kože mogu začepiti pore.

Rješenje bi moglo biti u nježnom pilingu nekoliko puta tjedno i hidratiziranje nekomedogenom hidratantnom kremom, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti