KASNONOĆNE DETONACIJE

Evo gdje se kupuju ilegalna pirotehnička sredstva koja su uznemirila stanovnike Zagreba

Sinoć je stanovnike zagrebačkih Vrbana, ali i okolice, uznemirila snažna eksplozija, a nedavno je u sličnoj eksploziji u parku na zagrebačkoj Savici raznesena klupa
Zagreb: Posljedice eksplozije u parku nedaleko Jaruna Luka Batelic/PIXSELL

Nešto prije 22 sata nepoznati je počinitelj aktivirao jače pirotehničko sredstvo u dječjem parku. Oštećena je penjalica na toboganu, i to je srećom jedina šteta. Nema ni ozlijeđenih. Policija za počiniteljem traga, a svjedoci sinoćnje eksplozije kažu da su vidjeli trojicu dječaka, starijih maloljetnika. Policija traga i za počiniteljem slične eksplozije u parku na zagrebačkoj Savici gdje je raznesena klupa.

Za ove razorne eksplozije, ilegalna pirotehnička sredstva kupljena su preko društvenih mreža, a snažne petarde, nalik na topovski udar, potom se preuzimaju kod jednog shopping centra u Zagrebu.

Evo što kaže stručnjak za eksplozive i oružje.

 – U ovoj konkretnoj situaciji radi se o pirotehnici. Međutim, problem je u tome što, s obzirom na destrukcije koje su nastale na oba mjesta, i na klupi i na toboganu, bojim se da to nije pirotehnika koja se kod nas može kupiti legalno. Postoji još jedna vrsta pirotehnike, najčešće se javlja kod nas, zove se Gigant Maroon- kaže Rade Stojadinović, sudski vještak za oružje.

 – Radi se o petardama koje mogu sadržavati od 200 do 650 grama eksplozivnog materijala i kod nas nema takvih petarda u prodaji. A opasno je zapravo za sve osobe do 30 metara udaljenosti od tog centra eksplozije. Ne u smislu da će biti fizički osoba ozlijeđena nego može doći do bitnog oštećenja sluha – zaključuje Stojadinović za Net.hr. 

Aktualno
Grad Zagreb