Zimski ručak koji se radi od “ničega”
Tjestenina i kupus odličan su gastronomski par. Sa svježim kupusom i tjesteninom radi se jelo krpice sa zeljem, koje je popularno u hrvatskoj kuhinji.
Tjesteninu možete sljubiti i s fermentiranim, odnosno kiselim kupusom. Ovaj proizvod odličan je izvor vitamina C pa ne čudi što ga mnogi smatraju povrtnim kraljem zime.
Tjestenina s kiselim zeljem vrlo je ukusno i zasitno zimsko jelo za koje vam ne trebaju nikakvi posebni ni skupi sastojci – većinu vjerojatno već imate u svojoj smočnici. Ako na raspolaganju imate kobasice, i njih možete dodati u ovo jelo, prenosi Punkufer.
Sastojci:
- 400 g sušene tjestenine po želji
- 300 g kiselog kupusa
- 4 – 5 češnja češnjaka
- 1 luk
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 lovorov list
1 čajna žličica slatke mljevene paprike - biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente. Ocijedite tjesteninu i ostavite nešto vode u kojoj se kuhala.
- Dok se tjestenina kuha zagrijte malo ulja u tavi pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk. Pirjajte luk 10 do 15 minuta dok ne omekša i ne počne se karamelizirati.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte koncentrat rajčice i mljevenu slatku papriku, dobro promiješajte i pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte kiseli kupus i lovorov list. Dobro promiješajte.
- Kada primijetite da se kupus počinje primati za dno, podlijte ga s nešto vode u kojoj se kuhala tjestenina i nastavite pirjati. Pirjajte kiseli kupus oko 20 minuta.
- Pomiješajte kuhanu tjesteninu s kupusom i sve dobro začinite solju i paprom.
- Poslužite jelo toplo i dobar tek!