Rok do 17. studenog

Započele prijave za ovogodišnji Hackathon

Ove godine zadatak je osmisliti jedinstvenu aplikaciju koja će građanima i svim zainteresiranima za kulturne događaje omogućiti njihov jednostavan i jasan pregled
241022_hackathon (3) Grad Zagreb

Grad Zagreb poziva programere, dizajnere, studente, ekonomiste, osnivače startupova, novinare, IT-jevce i sve entuzijaste kojima je kultura u fokusu, da se prijave na ovogodišnji Hackathon. Prijaviti se možete već kao formirani timovi, no ako nemate tim – ne brinite, jer će organizator za sve pojedince bez tima napraviti matchmaking i povezati vas u multidisciplinarne timove.

U poticajnom prostoru ZICER-a, uz mentorsku podršku i dobru zabavu, za najbolje su timove osigurane i vrijedne nagrade. Tako će prvoplasirani tim osvojiti novčanu nagradu od 3.000 eura i priliku za nastavak suradnje s Gradom Zagrebom do finalne realizacije projekta. Drugoplasirani tim bit će nagrađen s 2.000 eura, dok će trećeplasirani tim dobiti iznos od 1.000 eura. Generalni pokrovitelj Hackathona za otvoreni Zagreb „Kultura na dlanu“ je tvrtka GDi. Kroz ovakav oblik hackathona, Grad može brzo i cjenovno prihvatljivo dobiti velik broj funkcionalnih prototipa i odlučiti o najboljem smjeru za izradu završne aplikacije.

– Ove godine tema HACKL-a je definirana u suradnji s Gradskim uredom za kulturu. Cilj je osmisliti jedinstvenu aplikaciju koja će građanima i svima zainteresiranima za kulturne događaje omogućiti njihov jednostavan i jasan pregled. Za pripremu uoči ovogodišnjeg HACKL-a sve gradske kulturne ustanove su, pod okriljem Ureda za kulturu, po prvi puta u Zagrebu upotpunile zajedničku bazu podataka s nekoliko stotina nadolazećih kulturnih događaja koji će se realizirati do kraja godine – od predstava i performansa do izložbi i glazbenih koncerata, a sve kako bi natjecatelji imali što točnije i raznovrsnije testne podatke, ističu organizatori.

– Gradskoj upravi digitalizacija je izrazito bitna, ne kao fraza jer uistinu su procesi digitalizacije otpočeli na mnogim razinama i u raznim sferama funkcioniranja aktualne uprave. Kultura je važan element identiteta grada i cilj nam je kulturu približiti građanima. Građani Zagreba vole kulturu, samo im to treba i omogućiti. Ovaj Hackathon je pokušaj sinteze ova dva naša nastojanja – digitalizacije s jedne strane i promocije kulture s druge strane. Nakon dosadašnjih tema HACKL-a, a to su bile teme otvorenog proračuna i sustava za pretraživanje prostora i rezervaciju prostora mjesne samouprave, treće izdanje Hackathona bavi se kulturnom promocijom i mogućnošću pretraživanja kulturne ponude. Kulturna ponuda u Zagrebu nikad nije bila bogatija i zato je želimo približiti kroz jedinstveno sučelje, odnosno aplikaciju. Pozivam sve potencijalne sudionike da se prijave i sudjeluju u izradi funkcionalnog, lijepog i preglednog sustava kako bi nam kultura svima postala dostupna u nekoliko klikova, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

Izradom ove aplikacije Grad Zagreb će se pridružiti najmodernijim kulturnim prijestolnicama Europe, poput Beča koji je 2020. godine izdao mobilnu aplikaciju za pretragu i registraciju na gradske kulturne događaje. Kao i svake godine, nakon natjecanja, Grad će s pobjednicima ući u pregovore o izradi gotove aplikacije, čije dovršavanje se očekuje početkom 2026. godine.

Prijave na Hackathon su otvorene do 17. studenog. Sve informacije uključujući i pravilnik te poveznicu za prijavu možete pronaći OVDJE.

Aktualno
Grad Zagreb