Sigurno će vas oduševiti

Ovo je ultimativno rješenje za ublažavanje mamurluka

Postoji mnogo navodnih lijekova za mamurluk
pexels-silverkblack-23495696

Iako postoji mnogo navodnih “lijekova”, od masnog doručka do nepreporučene metode “klin se klinom izbija”, nedavni rad sugerira da bi redovita tjelovježba mogla biti ključ za ublažavanje mamurluka. Studija, objavljena u časopisu Addictive Behaviours, uključivala je 1.676 studenata koji su u protekla tri mjeseca barem jednom imali mamurluk.

Svi sudionici sudjelovali su u barem 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti tjedno. Ispunili su online upitnike koji su procjenjivali njihove obrasce konzumacije alkohola, razinu fizičke aktivnosti te učestalost i ozbiljnost simptoma mamurluka, piše Science Alert.

Razina aktivnosti bodovana je izračunavanjem intenziteta aktivnosti u odnosu na broj sati. Rezultati su pokazali značajnu povezanost između fizičke aktivnosti i simptoma mamurluka. Očekivano, osobe koje su konzumirale više alkohola češće su imale mamurluke i s većom ozbiljnošću.

Međutim, ti su odnosi bili smanjeni kod osoba koje su se bavile intenzivnom fizičkom aktivnošću (poput trčanja), što sugerira da intenzivnija tjelovježba može smanjiti ozbiljnost simptoma mamurluka. Iako je studija uspostavila samo povezanost između vježbanja i smanjenja ozbiljnosti mamurluka, postoji nekoliko mehanizama koji mogu objasniti zašto fizička aktivnost može ublažiti simptome mamurluka.

1. Ublažava bol

Mamurluk često uzrokuje fizičku bol, poput glavobolje i bolova u mišićima. To se događa jer alkohol dovodi do dehidracije, što utječe na funkcioniranje krvnih žila i smanjuje razinu tekućine oko mozga, što može uzrokovati glavobolje.

Alkohol također potiče upalu u tijelu, uzrokujući oslobađanje molekula imunološkog sustava nazvanih citokini, što može prouzročiti bolove u mišićima. Osim toga, alkohol narušava san, što može povećati osjetljivost na bol sljedećeg dana.

Međutim, tjelovježba potiče oslobađanje endorfina, hormona koji proizvodi mozak, a koji služi kao prirodni ublaživač boli. Redovita tjelovježba može čak povisiti osnovnu razinu endorfina, što bi moglo dovesti do smanjenja osjećaja boli i nelagode tijekom mamurluka.

2. Bolja kvaliteta sna

Mamurluk je često praćen lošom kvalitetom sna. Alkohol smanjuje REM fazu sna, koja je dio ciklusa sna koji pomaže mozgu da se odmori i oporavi.

Alkohol također može uzrokovati češće buđenje tijekom noći jer potiče gubitak tekućine iz tijela, što vas tjera da češće idete na WC. Međutim, redovita tjelovježba povezana je s boljim obrascima sna jer pomaže regulirati cirkadijalni ritam.

3. Poboljšava metabolizam

Iako jetra primarno metabolizira alkohol, dobar metabolizam može pomoći bržem izbacivanju alkohola i njegovih nusprodukata iz tijela. Vježbanje također poboljšava cirkulaciju, što može pomoći u ispiranju acetaldehida, toksične kemikalije koju tijelo oslobađa prilikom metaboliziranja alkohola.

Acetaldehid značajno pridonosi simptomima mamurluka.

4. Smanjuje upalu

Alkohol pokreće upalni odgovor (obrambeni mehanizam tijela koji djeluje protiv štetnih patogena i tvari), što može pogoršati simptome mamurluka. Pojačani imunološki odgovor tijela pojačava ove neugode, čineći mamurluk intenzivnijim. Međutim, tjelovježba ima dobro dokumentirana protuupalna svojstva jer potiče proizvodnju protuupalnih citokina.

Lijek za mamurluk?

Važno je pojasniti da, iako tjelovježba može pomoći da mamurluci budu podnošljiviji, to nije lijek. Najučinkovitiji način za sprječavanje mamurluka je umjereno piti ili potpuno izbjeći piće, prenosi N1.

Hrvatska
Zanimljivosti