USKOK pokrenuo istragu

Predsjednik Županijskog suda osumnjičen za trgovanje utjecajem

Autoritet i utjecaj koristio kako bi ishodio donošenje presude u korist poznanika
Predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban Davor Javorović/PIXSELL

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a te na osnovu rezultata više izvidnih i dokaznih radnji koje je neposredno proveo, donio rješenje o provođenju istrage protiv predsjednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem.

Ne navodeći identitet počinitelja, tužiteljstvo osnovano sumnja da je Vrban, kao predsjednik Županijskog suda u Osijeku, tijekom veljače 2019. godine u Osijeku, koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi u jednom predmetu bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje presude u korist tužitelja s kojim je osobno povezan. Naime, Vrban je sutkinji Općinskog suda u Osijeku koja je imala u radu taj predmet rekao da je tužitelj njegov prijatelj i da mora uspjeti u sporu te da odluku treba donijeti u roku od mjesec dana.

Nadalje se osnovano sumnja da je Vrban, u istom svojstvu, od kraja ožujka do sredine travnja 2022. u Osijeku, nakon što je saznao koja sutkinja Općinskog suda u Osijeku je dobila u rad predmet u kojem je tužitelj osoba s kojom je povezan, također koristio autoritet i utjecaj dužnosti koju je obnašao kako bi bez obzira na stvarno stanje spisa ishodio donošenje prvostupanjske odluke u korist tužitelja. Tako je sutkinji zaduženoj s predmetnim spisom u više navrata govorio kakvu bi odluku trebala donijeti navodeći pritom da je zahtjev tužitelja osnovan.

U odnosu na javno objavljene tvrdnje okrivljenika USKOK će provesti izvide.

Aktualno
Hrvatska