ZASTUPNICA OPTUŽUJE

Rusak: Zagreb je propustio naplatiti 70 milijuna eura po polici osiguranja od potresa!

Neovisna zastupnica u Skupštini Grada Zagreba Gordana Rusak na konferenciji za medije upozorila je da zagrebačka gradska uprava nije povukla sredstva od osiguranja na ime oštećenja od potresa koji je zadesio Zagreb. Radi se o sredstvima o iznosu od 70 milijuna eura
Zagreb: Otvorenje prostora namijenjenog za vrtić u Donjem Retkovcu Luka Batelic/PIXSELL

Zastupnica Rusak podsjetila je da je na sjednici Skupštine 30. 3. 2023. pitala gradonačelnika Tomislava Tomaševića koliko je Grad Zagreb povukao sredstava od osiguranja na ime oštećenja na groblju Mirogoj, na kojem su ozbiljno oštećene arkade, ali i crkva Krista Kralja. Rusak podsjeća kako joj je tad Tomašević odgovorio sljedeće: “Radimo na tome. Pregovaramo s osiguravajućom tvrtkom o kojem iznosu se radi. Sigurno neće ostati polica osiguranja vezana za Mirogoj neiskorištena i da nećemo si naplatiti najviše što možemo!”

– Polica osiguranja Holdinga, dakle ne samo groblja Mirogoj, pokriva iznos do 70 milijuna eura i rok za naplatu je do tri godine od potresa, što znači da je prošao 21. 3. 2023. dok gradonačelnik 30. 3. 2023. odgovara da rade na tome i da pregovaraju! Oni pregovaraju izvan roka, a nisu dostavili projektno – tehničku dokumentaciju koja je nužna za utvrđivanje i naplatu štete!, naglasila je zastupnica.

Traže se hitni sastanak i postupanje, a direktor groblja na godišnjem

Tvrdi da je u posjedu prepiske koja pokazuje da je tvrtka Guardian koja je imala ulogu savjetnika Holdingu, upozoravala da je potrebno hitno osiguravatelju dostaviti projektno – tehničku dokumentaciju zbog isteka roka potraživanja.

– Paradoksalna je situacija u kojoj ta tvrtka traži hitni sastanak i hitno postupanje, a direktor groblja odgovara da on upravo odlazi na godišnji odmor!, kaže zastupnica.

Također ističe da izvješća Holdinga pokazuju da se do današnjeg dana nije naplatio niti jedan euro po toj polici osiguranja.

– Tih 70 milijuna eura koliko je iznosila polica osiguranja Holding je mogao potrošiti za bilo koje potrebe izgradnje ili sanacije jer osiguravatelj ne uvjetuje na što će se ona utrošiti! S tim sredstvima mogli smo obnoviti i vodovodne cijevi koje nemilosrdno pucaju po cijelom gradu djelomično i zbog potresa, napominje zastupnica Rusak.

Dodaje da je šteta na arkadama i crkvi Krista kralja procjenjuje se na oko 15 milijuna eura!

– Radi li se ovdje o nesavjesnom poslovanju zbog kojeg je Grad Zagreb izgubio 70 milijuna eura ili pogodovanje osiguravajućem društvu treba ispitati DORH!, zaključila je zastupnica Gordana Rusak.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika