IZNIMAN OKUS

Slanutak u kremastom umaku

Slanutak u kremastom umaku vrlo je fleksibilno jelo – poslužiti ga možete s kriškom kruha, u tortilji, na posteljici od kuhane riže, kvinoje ili s tjesteninom
kelcie-papp-K484Myzq5s4-unsplash Unsplash/Ilustracija

Za pripremu jela možete samostalno skuhati slanutak ili pak upotrijebiti onaj iz konzerve.

Sastojci za slanutak:

  • 450 g kuhanog slanutka
  • 250 ml povrtnog temeljca
  • 250 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g svježih listića špinata
  • 30 g sušenih rajčica
  • 30 g naribanog parmezana
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mediteranske mješavine začina
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin po želji

Priprema slanutka:

  • U većoj tavi ili loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckane sušene rajčice i češnjak. Pirjajte oko jedne minute.
  • Podlijte jelo povrtnim temeljcem, umiješajte vrhnje za kuhanje i dodajte kuhani slanutak. Sve dobro promiješajte.
  • Začinite umak sa solju, paprom i mediteranskom mješavinom začina.
  • Kuhajte umak 10 do 15 minuta dok se ne zgusne.
  • Pred kraj kuhanja dodajte svježe listiće špinata i pričekajte da povenu.
  • Dodajte i naribani parmezan i sve dobro promiješajte.
  • Posolite i popaprite i po želji servirajte umak uz nešto svježeg peršina. Dobar tek!

Savjet plus:

Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, ovaj recept možete učiniti potpuno veganskim. Umjesto vrhnja za kuhanje i parmezana upotrijebite biljnu alternativu za ta dva proizvoda, prenosi Punkufer.hr.

Gastro
Hrvatska