TEŠKE OPTUŽBE

Bernardić: Tomašević i njegova ekipa uspjeli su izgubiti čak 3 milijarde kuna iz europskih fondova

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je konferenciju za medije na kojoj je optužio gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegovu gradsku administraciju da su propustili uzeti čak 3 milijarde kuna iz europskih fondova.
Zagreb: Konferencija za medije Davora Bernardića  o nesposobnosti provedbe europskih projekata Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Kao što ste mogli čuti prošli tjedan se javnost uspjela uvjeriti u to kako je Grad Zagreb zapravo morao vratiti 1,1 milijun eura za Translacijski centar Dječje bolnice Srebrnjak jer nije poslao dokumentaciju za faziranje, iako je Tomašević to obećavao i 2020., 2022. i 2023. godine. Rezultat je na kraju bio 0, tvrdi Davor Bernardić.

Dodaje da je ukupna šteta koja je nastala u dječjoj bolnici Srebrnjak 56,5 milijuna eura.

– Dakle, tolika je vrijednost tog projekta i to je ono što su uspjeli zeznuti. Naravno, podsjetit ću i na to da su u početku mandata u Upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, Tomašević i ekipa iz Možemo imenovali svoje stranačke kolege i financijere svoje kampanje, a tako je ova priča još sumnjivija, kaže Bernardić.

Gubitak iz europskih fondova ove godine na razini 400 milijuna eura

Ističe da se taj projekt s izgubljenih 56, 5 milijuna eura za dječju bolnicu Srebrnjak pridružio gubitku od 18 milijuna eura izgubljenih Europskih sredstava za bazen u Španskom, te 323 milijuna eura izgubljenih europskih sredstava za obnovu vodovodnih cijevi koji pucaju svaki dan.

– Time je ukupan gubitak iz europskih fondova ove godine na razini 400 milijuna eura, odnosno čak 3 milijarde kuna. Dakle, Tomašević i njegova ekipa uspjeli su izgubiti čak 3 milijarde kuna iz europskih fondova, a hvale se i hvalili su se da će upravo zahvaljujući europskim fondovima Zagreb doživjeti invest investicijski procvat, kaže Bernardić.

Upozorio je da iz podataka s posljednje sjednice Skupštine iz izvješća za realizaciju plana u prvih šest mjeseci 2024. godine može vidjeti da je ukupna količina sredstava uprihođenih iz Europskih fondova svega 23 milijuna eura.

– To znači da su oni izgubili 400 milijuna eura ove godine, a uprihodili 23 milijuna eura. Dakle, izgubili su 20 puta više europskog novca nego što su uprihodili, kaže Bernardić.

Dokazana nesposobnost Tomaševića – Grunfa

Upozorio je da bi Grad Zagreb zbog krivotvorenih zapisnika kako bi se opravdalo trošenje sredstava za obnovu Ekonomske škole mogao platiti određene penale.

– Ako se to dokaže u uredu europskog tužitelja, a prema mojim informacijama ti zapisnici o krivotvorenju aneksa ugovora su već na putu prema europskom tužitelju. Grad Zagreb će morati platiti penale, morat će se vratiti određena sredstva, a u slučaju kaznenog djela, ako se utvrdi, a riječ je o krivotvorenju službenih dokumenata, Grad Zagreb će morati vratiti kompletnu količinu novca koji je uzeo iz europskih fondova za izvođenje tih radova, kaže Bernardić.

Naglašava da se time još jednom ne samo dokazuje nesposobnost Tomaševića – Grunfa i njegove ekipe iz grupe TNT Možemo nego dokazuje se zapravo jedno nezakonito postupanje, koje za posljedicu ima gubitak europskog novca, praktički na svim razinama.

Podsjeća ću da je iz istog sektora iz kojeg je vođena i ova priča za obnovu ekonomske škole vođena i obnova prostora mjesne samouprave koji su primjenjivani u vrtiće poput onog u dječjem vrtiću Gajnice, koji je obnovljen za čak 4000 eura po kvadratu u zgradi iz 2018. godine.

– Dakle, osim što smo nekada imali zlatne WC-e, sad imamo i zlatne prostorije mjesne samouprave, imamo i zlatne vrtiće, jer kako je moguće da se jedan prostor, primjerice u Gajnicama u zgradi iz 2018. godine obnavlja po cijeni od čak 4000 eura po kvadratu. Očito traje ljubav između ekipe iz Možemo i pomoćnika pročelnika iz tog gradskog sektora, koji je inače član HDZ-a, zaključio je Davor Bernardić.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika