Špageti u umaku od maslaca i inćuna
Špageti u umaku od maslaca i inćuna školski su primjer fine, a silno jednostavne kuhinje. Uz inćune, trebat ćete samo nekoliko svakodnevnih namirnica koje vjerojatno uvijek imate u kuhinji, a jelo će biti spremno za posluživanje za samo 20 minuta.
Tajna odličnog okusa ovog umaka s inćunima je u maslacu. Ne samo da mu daje divnu kremastu teksturu, nego i lijepo uravnotežuje okus inćuna. Papar, limun, peršin i parmezan sve će lijepo povezati, a želite li lakši i svježiji okus, dodajte još limunovog soka i peršina, piše Punkufer.hr.
Količina sastojaka iz ovog recepta dovoljna je za dvije porcije. Špagete u umaku od maslaca i inćuna poslužite uz salatu i čašu bijelog vina.
Sastojci za špagete u umaku od maslaca i inćuna:
- 1 žumanjak
- 1/2 čajne žličice crnog papra u zrnu, grubo izdrobljenog
- 30 g parmezana, plus za posipanje
- 10 g svježeg peršina, nasjeckanog
- 200 g špageta
- 50 g maslaca
- 56 g fileta inćuna u ulju
- 2 češnja češnjaka, protisnuta
- 1 limun
Priprema špageta u umaku od maslaca i inćuna:
- Zakuhajte posoljenu vodu za špagete. Kuhajte ih minutu manje nego što piše na kutiji.
- U zdjelici umutite žumanjak pa dodajte grubo zdrobljeni crni papar i sitno ribani parmezan. Ostavite sa strane.
- Sitno nasjeckajte lišće svježeg peršina i ostavite sa strane.
- U velikoj tavi na vatri srednje jačine otopite maslac i kad zakipi dodajte inćune (s uljem). Neka se krčkaju oko dvije minute i za to ih vrijeme drvenom žlicom ili kuhačom mrvite da se potpuno stope s maslacem. Češnjak protisnite izravno u tavu, kuhajte još minutu i maknite s vatre dok špageti ne budu spremni.
- Vratite tavu na vatru i dodajte ocijeđene špagete. Dodajte žlicu vode u kojoj se kuhala tjestenina, miješajte dok se špageti ne budu sasvim obloženi umakom pa maknite s vatre.
- Umiješajte jaje s paprom i parmezanom i dobro promiješajte. Iscijedite limunov sok, pospite peršinom, promiješajte i poslužite toplo.
- Po želji dodajte još parmezana i papra.