ZANIMLJIVO

Med je jedna od najzdravijih namirnica, no budite oprezni – kod nekih može izazvati alergiju

Med ima niz prednosti, no ne treba ga davati djeci mlađoj od godine dana, dok ga kod starije djece treba uvoditi u prehranu postupno, jer postoji opasnost od alergija
honey-352205_1280 Pixabay/Ilustrcija

Med je po svojoj ljekovitosti jedna od najvrjednijih namirnica koje poznajemo i može se preporučiti svima, bilo da je riječ o zdravim ljudima kojima je važna prevencija bolesti i očuvanje zdravlja, ili ljudima kojima imaju određenih zdravstvenih problema, kaže nutricionist Nikola Roca, voditelj Nutrimens Centra za prirodnu prehranu.

– Istina, postoje ljudi koji mogu biti alergični na med, no njihov je udio izuzetno mali, kreće se i ispod 1 posto. Nije preporučljiv ni za djecu mlađu od godine dana, a i nakon toga u prehranu djeteta treba ga uvoditi vrlo postupno, upozorava. Naime, med je gusta i ‘teška’ namirnica, koja kod djece s osjetljivom probavom može izazvati grčeve, pa se preporučuje izbjegavati ga prije djetetove prve godine.

Osim toga, med može sadržavati spore bakterije koje kod tako male djece mogu izazvati botulizam, akutno stanje koje izazivaju otrovi iz bakterija.

S druge strane, ako kod djeteta postoji peludna alergija, može biti alergično i na med od tih biljaka, pa i na med općenito, pa ga treba uvoditi u prehranu pomalo. Primijetite li kod djeteta osip, svrbež na koži, ili se dijete žali na grčeve nakon konzumacije meda, moguće je riječ o alergijskoj reakciji i dobro je javiti se pedijatru. No, kod većine ostalih med djeluje kao prirodna terapija i može se preporučiti svakodnevno uzimanje bez ograničenja , piše 24 sata.

Hrvatska
Zanimljivosti