Nezadovoljni reakcijom Vlade

Blok umirovljenici zajedno najavio novi prosvjed u studenom

Ovaj puta je u planu da se prosvjed istovremeno održi u više gradova
Zagreb: Na Trgu bana Jelačića prosvjedovali umirovljenici Patrik Macek/PIXSELL

Umjesto da Vlada i resorni ministar ozbiljno shvati rastuće nezadovoljstvo umirovljenika i pokaže barem minimalno volju za dijalogom, Vlada je očito odlučila ignorirati umirovljenike i zahtjeve koji su im s Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu upućeni 1. listopada, naveli su u priopćenju iz Bloka umirovljenici zajedno (BUZ).

Podsjetimo, stranka Blok umirovljenici zajedno organizirala je prosvjed “Protiv siromaštva” s glavnim zahtjevom Vladi da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, a sada zbog neispunjenja zahtjeva pozivaju na nove prosvjede, prenosi N1.

– Ne samo da Vlada ne pokazuje ni malo dobre volje za rješavanjem temeljnog problema, odnosno iznalaženje načina za povećanje prosječnih mirovina do obećanih 60 % prosječne plaće nego još glasnije pokušavaju nametnuti svoju tezu kako umirovljenici zbog navodno ‘rekordnog’ rasta mirovina uopće nemaju razloga za nezadovoljstvo.

– Medijski prostor koji im je na raspolaganju poput ‘švedskog stola’ umjesto za priznavanja pogrešne politike i promoviranja rješenja za zaustavljanje rastućeg siromaštva umirovljenika koriste kako bi insinuacijama i dezinformacijama pokušali diskreditirati organizatore prosvjeda, a opravdane zahtjeve prikazali kao populističke, megalomanske, nerazumne odnosno neprovedive.

Još jednom pokazali svoju bahatost i bešćutnost 

– Svoju su bahatost i bešćutnost još jednom pokazali objavom podatka kako se zbog rekordnog punjenja u proračunu našlo ‘samo’ 1,8 milijardi eura ‘viška’, kao i da je resorno ministarstvo ‘uštedjelo’ gotovo 300 milijuna eura, jasno na potrebitima i sirotinja, da bi i dalje tvrdili kako u proračunu nema 1,5 milijardi eura za rješavanje problema malih mirovina.

Kako je iz svega što se događa u javnom prostoru od prosvjeda i više nego očito kako Vlada nije ozbiljno shvatila poruke koje smo joj uputili, odlučili smo se za novi prosvjed u studenom, ali ovaj puta je u planu da se prosvjed istovremeno održi u više gradova. S obzirom na to da pun trg prosvjednika koji su se okupili 1. listopada i više smo nego uvjereni da će sljedeći prosvjedi, koji će se održati neradnim danom, biti uz još veći odaziv i još glasniji no što je bilo prvi puta. O svim detaljima u svezi novih prosvjeda javnost ćemo izvijestiti u narednim danima, navodi se u priopćenju.

Aktualno
Hrvatska