OPASNO STANJE U HOLDINGU

Gradski zastupnik optužuje: Tomašević je zaposlio stotine možemovskih uhljeba bez kompetencija

Lovrić je istaknuo da je gradski proračun nikad nije bogatiji, ali da služi za prikivanje gubitaka Holdinga
Zagreb: Obilježava se Međunarodni dan zaštite životinja Luka Batelic/PIXSELL

Gradski zastupnik i predsjednik stranke Plavi grad Ivica Lovrić na konferenciji za medije osvrnuo se na poslovno Izvješće Zagrebačkog holdinga u prvih šest mjeseci ove godine. Istaknuo je da gradski proračun nikad nije bogatiji, ali da služi za prikivanje gubitaka Holdinga.

– U prvih šest mjeseci Holding je natukao 21 milijun eura minusa. Ovo je gubitak koji je Tomašević priznao, a realno je gubitak još i veći. Kroz povećanje cijena usluga poduzećima Holdinga, Čistoća, Zrinjevac i dr. te subvencije Grad Zagreb tim je poduzećima dodatno platio 17,5 milijuna eura, tako da je gubitak 38,5 milijuna kroz paralelno i zakonski upitno financiranje, naglašava Lovrić.

Ističe kako gradski proračun nikad bogatiji i umjesto da ti novci služe Zagrepčanima oni služe za prikrivanje gubitaka koje stvara Holding zbog nesposobnosti Tomaševića i onih koje je on postavio na ta mjesta.

Gradonačelnik je znatno povećao plaće svojim pročelnicima i sebi

Osvrnuo se i na plaće zaposlenih u Gradskoj upravi, a o kojima će raspravljati i zastupnici na sjednici Skupštine.

– Za povećanje plaća zaposlenika u Gradu Zagrebu se izdvaja minornih 2,7 milijuna eura što je polovica iznosa koji je plaćen Zrinjevcu za sadnju preskupih stabala. Plaće će rasti 3 do 10 posto što je zanemarivo, kaže Lovrić.

Dodaje da je gradonačelnik je znatno povećao plaće svojim pročelnicima koje je sam postavio i koji su njegovi aktivisti, a i sam je sebi povećao plaću pa mu je s prijašnjih 2.000 eura skočila na 4.000 eura.

– Toliko o Tomaševićevom poštenju, kaže Lovrić.

Napomenuo je da Izvješće o propasti projekta Srebrnjak nije na sutrašnjem dnevnom redu, ali da će kao Klub zastupnika tražiti da se to Izvješće staviti u Dnevni red po hitnom postupku.

– U svemu tomu kad sebe nagrađuje s duplom plaćom Tomašević je uspio upropastiti još jedan europski projekt i 65 milijuna eura novca za izgradnju Translacijskog centra. Grad Zagreb nije podnio urednu dokumentaciju kod novog podnošenja zahtjeva, tzv. „faziranja“. Ne samo da je izgubljeno 65 milijuna eura već ima i dodatnih troškova od 1,3 milijuna eura koje moraju vratiti u europski proračun, a to se sve skriva od javnosti, ustvrdio je gradski zastupnik.

Tomašević zaposlio stotine možemovskih uhljeba

Također osvrnuo se na kaos u zagrebačkom prometu do kojeg je došlo, kako kaže, zbog malog ulaganja.

– U trenutku kada je Grad Zagreb u potpunom kaosu Centar za upravljanje prometom potrošio je samo 1 posto proračunskih sredstava! Za asfaltiranje, popravak i izgradnju cesta potrošeno je samo 17 posto proračunskih sredstava, a na tramvajski promet od 6 milijuna eura je u prvih 6 mjeseci potrošeno je 0 eura, kaže gradski zastupnik.

S javnošću je podijelio informaciju kako je gradonačelnik dobio novog šefa protokola.

To je jedan sjajan možemovac, jedan od njih nekoliko stotina koji su zaposleni u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu na namještenim natječajima. Novi šef protokola zove se Luka Maloča i trenutno je predsjednik stranke Možemo u GČ Podsljeme. On je toliko stručan i kompetentan i dokazan u svojim poslovima da je 2018. godine proglasio osobni bankrot te je jednoj poslovnoj banci ostao dužan 700.000 kuna, tvrdi Lovrić.

Dodaje da su to genijalci koje Tomašević u svom stilu zapošljava na istaknuta i važna mjesta.

– I zato nam se događa sve to sa Srebrnjakom, s prometom, s Čistoćom itd. Do izbora ćemo pokušati pobrojati, ali već sad se radi o nekoliko stotina možemovskih uhljeba u Gradskoj upravi bez da imaju kompetencije i znanja, zaključio je Lovrić.

Aktualno
Grad Zagreb
Politika