Ponuda definitivno nije velika

Kakav stan možete kupiti u Zagrebu za budžet od 100 tisuća eura

U oglasnicima i na stranicama agencija našlo se dvjestotinjak stanova u Zagrebu koji su na prodaju po cijeni do 100.000 eura
stan zgrada Sanjin Strukić/PIXSELL

Ne tako davno iznos od 100.000 eura smatrao se psihološkom granicom za kupovinu nekretnine i za taj se iznos mogao kupiti čak i stan u novogradnji. Danas je to nemoguće.

Stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije za promet nekretninama Opereta iz Zagreba Boro Vujović kaže da je prije desetak godina za kupce koji su kupovali dvosobni stan iznos od 100.000 eura bio psihološka granica. Danas je situacija posve drukčija.

– Za 100 tisuća eura gotovo je nemoguće kupiti neku noviju nekretninu. Možda tek neku garsonijeru od 20 do 25 kvadrata ili stan u suterenu ili potkrovlju. Uglavnom, neke takve nekretnine, dodaje.

Ponuda tih stanova nije velika

Ako se za tu cijenu i nađe veći od jednosobnog, onda to u pravilu biva stan za adaptaciju u koji treba utrošiti još nemalu svotu eura.

– Ponuda stanova do 100.000 eura definitivno nije velika. Prije desetak godina za tu se svotu mogao kupiti manji stan i u novogradnji, a danas je to nemoguće ne samo u Zagrebu. Zagreb je, što se cijena nekretnina tiče, među deset najskupljih gradova u Hrvatskoj, ali nije pri vrhu. U gradovima na obali nekretnine su skuplje nego u Zagrebu, a situacija još kompliciranija. Tamo je gotovo nemoguće naći ikakvu nekretninu za 100 tisuća eura, napominje Vujović.

U oglasnicima i na stranicama agencija za promet nekretninama nema baš puno izbora za kupce kojima je strop budžeta 100.000 eura.

Što se trenutno nudi u Zagrebu?

U oglasnicima i na stranicama agencija našlo se dvjestotinjak stanova u Zagrebu koji su na prodaju po cijeni do 100.000 eura. Većinom su to stanovi u starogradnji, u suterenima ili potkrovljima. Kako lokacije ponuđenih stanova bivaju udaljenije od središta grada, ponuda biva bolja pa se u Novom Zagrebu ili Dubravi mogu naći i dvosobni stanovi za manje od spomenutog iznosa.

U središtu Zagreba, primjerice, u ponudi je suterenski stan u Klaićevoj ulici površine 38 kvadrata po cijeni od 80.000 eura. Također, suterenski stan od 28 kvadrata u Mrazovićevoj za 68.000 eura. U Voltinom naselju polusuterenski stan od 45 kvadrata prodaje se za 98.000 eura. Za isti iznos u Donjoj Dubravi nudi se dvosobni stan u prizemlju koji, pak, iziskuje potpunu adaptaciju. I u Dugavama u Novom Zagrebu za 83.000 eura u ponudi je stan u prizemlju od 44 kvadrata, ali također treba preuređenje. U Prečkom se za 99.000 eura nudi stan u potkrovlju od 55 kvadrata.

U rasponu cijena do 100.000 eura u oglasima je nekoliko garsonijera i jednosobnih stanova veličine od 20 do 30 kvadrata na Trešnjevci, Medveščaku, u Trnju, na Sigečici… Mahom su to suterenski stanovi ili na višim katovima u zgradama bez dizala, neki i skroz visoko – na 9. ili 10. katu, a bez balkona. Većinu tih stanova treba potpuno ili barem djelomično renovirati.

Najjeftinije u ponudi bile su dvije garsonijere. Jedna od 17 kvadrata na Trešnjevci po 65.000 eura, koja se vodi kao poslovni prostor. Druga na Črnomercu, točnije Fraterščici, površine 16 kvadrata u zgradi staroj 30-ak godina po cijeni od 55.000 eura, piše N1.

Aktualno
Grad Zagreb
Hrvatska