MUKE PO CESTAMA

Lovrić poziva na ostavku direktora Zagrebačkih cesta: Potpuno je nesposoban i nekompetentan

Lovrić dodaje da su htjeli ukazati prije svega na jednu nevjerojatnu situaciju u Gradu Zagrebu koja je izazvana prije svega nesposobnošću aktualne Gradske uprave, a pogotovo onog segmenta u Zagrebačkom holdingu koji se zove Zagrebačke ceste
Zagreb: Ivica Lovrić održao konferenciju na temu “Potpuni kolaps Zagrebačkih cesta” Goran Stanzl/PIXSELL

Stranka Plavi grad održala je konferenciju za medije ispred OŠ Ksaver Gjalski u zagrebačkoj Mlinarskoj cesti na kojoj je, kako kaže predsjednik te stranke, Ivica Lovrić netom prije početka konferencije bilo malo jezero koje su djelatnici Vodovod i odvodnje ispumpali.

– S obzirom na to da naša Gradska vlast reagira tek kada mi iz Plavog grada sazovemo presicu, oni su prije sat vremena došli s vozilima VIO-a i ispumpali vodu, rekao je Lovrić.

Dodaje kako je ovakvih neuralgičnih točaka u Gradu Zagrebu na desetke te da ugrožavaju sigurnost građana, promet i komociju života.

– Nama nema druge nego dnevno sazivati barem jedno 10 presica čime ćemo gnjaviti medije, a onda će Tomaševićevi suradnici doći valjda na ideju da barem malo poprave situaciju. Ovo bi bilo jako satirično da nije otužno i grozno ali barem smo eto nešto napravili da Mlinarska ne pliva u vodi i da se roditelji i učenici osnovne škole mogu normalno kretati ispred svoje škole, kaže gradski zastupnik.

Apsurdno je da gradske tvrtke ne moraju obavljati posao na vrijeme i transparentno

Dodaje da su htjeli ukazati prije svega na jednu nevjerojatnu situaciju u Gradu Zagrebu koja je izazvana prije svega nesposobnošću aktualne Gradske uprave, a pogotovo onog segmenta u Zagrebačkom holdingu koji se zove Zagrebačke ceste.

– Trenutno na nekoliko desetaka mjesta u Gradu Zagrebu Zagrebačke ceste trebaju  izvesti asfaltiranje, odnosno trebali su u proteklih nekoliko mjeseci. Radi se o asfaltiranju zatrpanih kanala ili dijelova cesta i oni to jednostavno zbog svoje neorganizacije, zbog svoje nesposobnosti i nefunkcionalnosti ne mogu, rekao je Lovrić.

Dao je primjer Mlinarske ulice u kojoj je u dužini od 650 metara u srpnju ove godine zamijenjena plinska instalacija i u kojoj su radovi bili gotovi 01. kolovoza.

– Posao je izvodila neka tvrtka koja je na javnom natječaju dobila posao zamjene plinovoda nakon čega nastupaju Zagrebačke ceste koje su to trebale asfaltirati. U normalnim uvjetima to asfaltiranje bi se izvelo u jedan, dva, najviše tri dana. Međutim od 01. kolovoza do danas, a danas je 04. listopada, nije se napravilo ništa. I to nije samo u Mlinarskoj već na desecima mjesta u Gradu Zagrebu, počevši od Sesvetskog Kraljevca do Brezovice, od Podsuseda do Ivanje Reke. Na svim mjestima svugdje se čekaju Zagrebačke ceste, upozorio je zastupnik.

Dodaje i da je apsurdno da gradske tvrtke ne moraju obavljati posao na vrijeme i transparentno.

– Kad netko od izvođača radova za Grad Zagreb dobije posao na natječaju on ima rokove, potpisan ugovor, ima naravno transparentne cijene jer ga je dobio na javnom natječaju. I tako je to završeno ovdje i u brojnim drugim ulicama. A kad nastupa gradska tvrtka kojom upravlja Tomašević i stranka Možemo za njih nema rokova, nema uvjeta, oni mogu kad stignu i ako stignu i što je najgore oni rade po preplaćenim cijenama. Oni posao ne dobivaju na javnom natječaju nego ime se posao dodjeljuje i s ekstremno visokim cijenama se pokriva gubitak Holdinga. Gubitak se time smanjuje, ali ga ne mogu pokriti do kraja, kaže Lovrić i naglašava imamo i prelijevanje novca iz gradskog proračuna, na račun gradskih tvrtki.

 

Istaknuo je da u Izvješću o izvršenju proračuna za prvih 6 mjeseci ove godine kada je u pitanju ulaganje u Centar za upravljanje prometom, potrošeno tek 1 posto sredstava.

– Od planiranih 3,5 milijuna eura potrošeno je 37.000 eura. U asfaltiranje i izgradnju novih cesta od planiranih 48 milijuna eura potrošeno je samo 8 milijuna eura. Govorimo o prvih 6 mjeseci ili nekih 17 posto. Prema tome, tom dinamikom i tom sposobnošću i tom nefunkcionalnošću imamo ove rezultate koje vidimo i ovdje u Mlinarskoj ulici. Kada govorimo o ovom dijelu Zagreba događa se još jedan dodatni paradoks: od četiri prometna pravca iz podsljemenske zone u pravcu centra grada Zagreba zatvorena su tri i to mjesecima, naglašava zastupnik.

Ugrožena sigurnost građana

Podsjeća da je zatvoren Pantovčak jer se presporo i sa zakašnjenjem izvode radovi sanacije odrona, da je zatvoreno je Gornje Prekrižje te Mlinarska.

Ostaje samo pravac Medveščak – Ribnjak s tim da i na tom pravcu ne voze tramvaji nego ih mijenjaju autobusi koji su nedostatnog kapaciteta. Ima ih barem upola manje nego što bi to bilo potrebno. Građanima podsljemenske zone ne preostaje ništa drugo nego da putuju automobilima ali umjesto 15-20 minuta oni sad putuju dva sata u jednom pravcu, upozorava Lovrić.

Kaže da je razgovarao s načelnikom civilne zaštite Podsljemena koji kaže da je zaista iznimno ugrožena sigurnost i imovine ali i sigurnost građana podsljemenske zone.

– Jučer smo imali jednu tešku prometnu nesreću između šestina i Mihaljevca gdje je teško stradao jedan naš sugrađanin isključivo zbog ovih gužvi u prometu i za ponedjeljak za 10 sati načelnik civilne zaštite sazvao je sastanak sa svim mjerodavnima kako bi se ova situacija pokušala donekle ublažiti. S druge strane imamo gradsku vlast, imamo upravu Holdinga koji apsolutno ne rade ništa, dapače ono što rade zataškavaju odnosno pokušavaju ovim ispumpavanjem vode jutros nekako ublažiti ovu situaciju, ali ona se ublažiti ne može, kaže Lovrić.

Dodaje da bi iz stranke Plavi grad bili sretni da su u Mlinarskoj zatekli strojeve koji ravnaju, nasipaju ili asfaltiraju.

– Ali kao što se može vidjeti i 64. dan od kada je ovo trebalo biti asfaltirano ne događa se ništa, rekao je gradski zastupnik.

– Da živimo u nekakvim normalnim, demokratskim i transparentnim uvjetima sasvim sigurno Jurica Krleža koji je direktor Zagrebačkih cesta, koji je potpuno nesposoban i nekompetentan ne bi bio na tom mjestu. Odgovorna vlast bi ga smijenila. Međutim kako je Tomašević još nesposobniji od njega kako bi ga uopće i mogao smijeniti. Nažalost to je nivo apsolutne nesposobnosti koja je trenutno na čelu Grada Zagreba, na čelu Zagrebačkog holdinga i na čelu Zagrebačkih javnih poduzeća. I naravno da ti podjednako nesposobni neće jedni druge smjenjivati nego se međusobno štite, zaključuje predsjednik stranke Plavi grad Ivica Lovrić.

Aktualno
Grad Zagreb